İsrail'de Netanyahu-Gantz koalisyonu göreve başlıyor

İsrail'de Netanyahu-Gantz koalisyonu göreve başlıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz koalisyon ortaklığında kurulacak hükümet 13 Mayıs'ta göreve başlayacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud ile Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın koalisyon hükümeti anlaşmasının "yasalara aykırı" olduğu gerekçesiyle yapılan başvuruyu görüşen İsrail Yüksek Mahkemesi kararı açıkladı. Koalisyon hükümetinin kurulmasına yasal bir engel olmadığına hükmeden mahkeme kararıyla birlikte ülkede iki yıldan fazladır süren siyasi istikrarsızlık döneminin sona ermesi bekleniyor.

Bu kararla birlikte Netahyahu-Ganz koalisyon ortaklığında kurulacak hükümet 13 Mayıs'ta resmen göreve başlayacak.

Dönüşümlü koalisyon

Üç yıl süreli anlaşma ile kurulacak Likud ve Beyaz-Mavi koalisyonunda ilk 18 aylık süreçte Netanyahu başbakanlık görevini sürdürecek. Sonraki 18 aylık süreçte ise görevi Ganz'a teslim edecek. "Acil birlik hükümeti" adı verilen koalisyonda Netanyahu'nun başbakan olduğu süreçte Gantz Savunma Bakanlığı, Mavi-Beyaz'ın iki numaralı ismi Gabi Ashkenazi ise Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturacak.

Başbakan Netanyahu hakkında Kasım 2019'da rüşvet, yolsuzluk ve görevini kötüye kullanma suçlamalarıyla dava açılmıştı. Acil birlik koalisyonuna karşı çıkan muhalifler koalisyo anlaşmasının bazı maddelerinin yasalara aykırı olduğu ve ayrıca Netanyahu'nun hakkında devam eden davalar sebebiyle hükümette görev almasının yasak olması gerektiği savlarıyla İsrail Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuştu.

İsrail'de hakkında dava açılan bakanların hükümette görev alması yasal olarak mümkün değilken, yasada başbakanlar için böyle bir madde bulunmuyor.

16 binden fazla kişinde yeni tip koronavirüs tarafından enfekte olduğu İsrail'de Covid-19 salgının yol açtığı ekonomik hasarın giderilebilmesi için siyasi istikrarın büyük önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.