Yolsuzlukla suçlanan Netanyahu'dan yargıya tehdit

Yolsuzlukla suçlanan Netanyahu'dan yargıya tehdit

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Yüksek Mahkeme'ye 'kitlelerin seçimleri boykot ederek sokaklara çıkacağı' tehdidinde bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümet oluşturma görüşmeleri devam ederken Yüksek Mahkeme ve yargı organına yönelik oldukça sert ve eşi benzeri görülmemiş bir şekilde saldırıya geçti. ‘Derin devlet’ olarak nitelediği bu organları kendisini devirmek için komplo kurmakla suçladı. Netanyahu ayrıca Yüksek Mahkeme’ye, kendisinin hükümet kurmasını engelleyecek bir karar çıkarması halinde “kitlelerin seçimleri boykot ederek sokaklara çıkacağı” tehdidinde bulundu.

Başbakan’a yakın bir kaynak tarafından yapılan açıklamaya göre Netanyahu yakın olduğu bir grup ile Batı Kudüs’teki resmi merkezinde bir araya geldi. Söz konusu görüşmede polis, başsavcılık ve Yüksek Mahkeme hakkında keskin ve kindar ifadeler kullandı. Kaynak, Netanyahu’nun daha önce bağımsızlığını savunmaya yemin ettiği Yüksek Mahkeme’nin “Netanyahu nezdinde İran, Barack Obama, hatta Arnon Mozes’ten (kendisini sık sık eleştiren Yedioth Ahronoth gazetesinin sahibi) daha azılı bir düşman haline geldiğini” belirtti. Netanyahu ile konuşan siyasetçiler ise yargı hakkındaki bu ifadeler karşısında şaşırdı. Bunları Netanyahu’nun sosyal ağlardaki destekçilerinin ettiği sözlere benzetti. Nitekim Netanyahu, söz konusu görüşmede şu ifadeleri kullandı:

“Yargının beni yerimden etme fırsatını kullanmayacağı konusunda herhangi bir şüphe olmaması gerekiyor. Şayet Yüksek Mahkeme yargıçları hükümeti yönetmemi engelliyorsa, gelecekte bu pozisyon için rekabet etmemi engelleyen bir yasa onaylanmışsa, o zaman sonuç şu olacak: Halk sokaklara çıkacak, seçim çağrısına karşılık bir isyan patlak verecek.”

Söz konusu ifadelerin medyaya sızdırılması, Gantz’ın son sözlerini yerine getirmemesi yönünde bir tehdit olarak görülüyor. Nitekim Gantz “Pazartesi sabahına kadar bir koalisyon anlaşması imzalanmadığı takdirde kanun taslaklarını Knesset gündemine getireceğim. Bunların başında ise Netanyahu’nun hükümete başkanlık etmesini engelleyen yasa geliyor” demişti.

Söz konusu kaynağa göre Netanyahu, ‘azizler’ diyerek dalga geçtiği yargıçları “kendisini siyasi olarak tasfiye etmeye ve hapse göndermeye karar veren gizli organın bir parçası olmakla” suçladı. Dediğine göre çetenin başı ise “bu hayali güruhun başında duran” 83 yaşındaki emekli yargıç Aharon Barak. Barak, uzun bir süre Yüksek Mahkeme’ye başkanlık yapmış sancak 15 yıl önce istifa etmişti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.