Polonya cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

Polonya cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

Polonya halkı yeni cumhurbaşkanını belirlemek için bugün sandık başında.

Polonya'da seçmen, yeni cumhurbaşkanını belirlemek için bugün sandık başında. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çıkacak sonuç ülkenin Avrupa Birliği ile ilişkilerini etkileme olasılığı taşıyor.

İlk turu 28 Haziran'da düzenlenen seçimin ikinci turunda, iktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisinin (PiS) desteklediği Andrzej Duda ile Sol Liberal ve Yeşillerin oluşturduğu Civic Platformu'nun (PO) desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski yarışıyor.

Görevdeki Cumhurbaşkanı Duda'nın yeniden seçilmesi Avrupa Birliği'nin, çıkardığı yasalarla hukukun üstünlüğü ilkesine zarar vermekle eleştirdiği PiS Partisi için son derece önemli.

Liberal görüşleri ile öne çıkan Trzaskowski ise cumhurbaşkanının yürütme ile ilgili yetkileri sınırlı olsa da meclisten gelen yasaları veto etme gücüne sahip olacak. Varşova Belediye Başkanı Trzaskowski seçim kampanyası boyunca iktidarın demokratik normlara zarar verdiğini düşündüğü yasaları çıkarmasını bloke edeceği söyledi.

Yaklaşık 38 milyon nüfusa sahip ülkede halk, yerel saatle 07.00'de oy kullanmaya başladı. Sandıklar saat 21.00'a kadar açık olacak.

İkinci turdan önce yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, Duda yüzde 50,9, Trzaskowski yüzde 49,1 desteğe sahip bulunuyor.

Ülkede iki hafta önce düzenlenen ve 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Duda yüzde 43,5, Trzaskowski ise yüzde 30,5 oy alarak ikinci tura kalmıştı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.