İsrail'in Filistinli çocuklara işkenceleri cezasız kalıyor

İsrail'in Filistinli çocuklara işkenceleri cezasız kalıyor

"İsrail askeri vahşeti, Gazze'de 6 binden fazla Filistinli çocuğun öldürülmesinden cesaret alarak, saat gibi cezasız bir şekilde işliyor."

Miranda Cleland | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

Son birkaç gün içinde İsrailli yetkililer, Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelere karşılık onlarca Filistinli çocuk mahkûmu serbest bıraktı.

Dünya çapında pek çok insan, belki de ilk kez, İsrail'in neden bu kadar çok Filistinli çocuğu hapsettiğini soruyor gibi görünüyor.

İkinci İntifada'dan bu yana, yani 2000 yılında Uluslararası Filistinli Çocuklar için Savunma (DCIP) isimli kuruluş İsrail ordusu tarafından alıkonulan Filistinli çocukları izlemeye başladığından itibaren, İsrail güçleri yaklaşık 13 bin Filistinli çocuğu gözaltına aldı, sorguladı, yargıladı ve hapsetti.

İsrail ordusu her yıl 500 ila 700 Filistinli çocuğu gözaltına alıyor.

Çocuklar da dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'daki tüm Filistinliler, İsrail'in bölgeyi ilhak ettiği 1967 yılından bu yana İsrail askeri hukukuna tabi.

Ancak aynı bölgede yaşayan İsrailli yerleşimciler ise İsrail sivil hukukuna tabi. Bu da apartheid'ın çok açık bir örneği.

Uluslararası normların, çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin asla askeri mahkemelere çıkarılmaması gerektiğini teyit etmesine rağmen, İsrail dünyada çocukları otomatik ve sistematik olarak askeri mahkemelerde yargılayan tek ülke olmaya devam ediyor.

İşkence

Neredeyse tamamı erkek olan bu çocukların yaşları İsrail askeri hukukuna göre cezai sorumluluk yaşı olan 12 ile 17 arasında değişiyor. Ancak DCIP 12 yaşından küçük çocukların da İsrail güçleri tarafından saatlerce alıkonulduğu ve taciz edildiği vakaları belgeledi.

Uluslararası hukuka göre çocuk, 18 yaşın altındaki herhangi bir kişi olarak niteleniyor.

DCIP, 2016 ve 2022 yılları arasında İsrail ordusu tarafından gözaltına alınan ve İsrail askeri mahkemelerinde yargılanan 766 Filistinli çocuktan yeminli ifade toplayarak İsrail güçlerinin elindeki kötü muamele ve işkence deneyimlerini takip etti.

Bu veriler sayesinde, Filistinli çocukların temel insan haklarını reddetmenin İsrail güçleri için olağan bir durum olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

DCIP tarafından toplanan belgelere göre, bu çocukların beşte üçü gece yarısı evlerinden gözaltına alınıyor. İsrail güçleri sabahın ikisinde ya da üçünde Filistinli bir ailenin evine geliyor, kapıyı kırıyor, tüm aileyi uyandırıyor ve çocuğu yatağından sürükleyerek çıkarıyor.

Bu anlarda çocukların yüzde 75'i İsrail askerlerinin elinde bir tür fiziksel şiddete maruz kalıyor.

Bundan sonra, neredeyse tüm çocukların gözleri ve elleri bağlanıyor, ardından da genellikle yasa dışı bir İsrail yerleşiminde bulunan bir sorgulama merkezine gitmek üzere bir İsrail askeri aracına zorla bindiriliyorlar. Bu süre zarfında çocuğun ailesinin nereye götürüldüğü ya da eve ne zaman döneceği konusunda hiçbir fikri olmuyor.  

İsrail sorgu merkezine vardıklarında çocukların yüzde 80'i İsrail askerleri tarafından çıplak aramaya tabi tutuluyor. Ardından, uzman Arapça konuşan yetişkin bir İsrailli sorgucu, çocuğu bir aile üyesi ya da avukat olmadan sorguya çekiyor.

Aslında İsrail askeri hukukuna göre sorgulama sırasında avukat tutma hakkı yok. Çocukların üçte ikisi hakları konusunda doğru düzgün bilgilendirilmiyor ve yüzde 55'i anlamadıkları bir dil olan İbranice belgeleri imzalamaya zorlanıyor.

Suçlama olmaksızın gözaltı

İsrailli sorgucular, her dört çocuktan birini itiraf almak amacıyla mahkeme öncesi hücre hapsine koyuyor. Bu Birleşmiş Milletler tarafından işkence olarak kabul edilen bir yöntem.

Tüm bunlar, yine İsrail askerleri tarafından askeri mahkemede yürütülen bir yargılamadan önce gerçekleşiyor. Mahkumiyet oranı yüzde 95'in üzerinde ki bu oran İsrail ordusunun adalete olan ilgisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatıyor.

Çocuklara yönelik en yaygın suçlama taş atma olup, buba karşı 20 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Ancak, çocuklar da dahil olmak üzere pek çok Filistinli, İsrail ordusu tarafından herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın gözaltına alınıyor. Yani idari gözaltı olarak bilinen bir uygulama olan İsrail askeri hapishanelerinde süresiz olarak tutuluyorlar.

DCIP, Filistinli çocukların bir yıldan uzun süre idari gözaltında tutulduğu vakaları belgeledi.

İsrail askeri gözaltı sistemi, her noktada, Filistinli çocuklar ve aileleri üzerinde tam bir kontrol uygulamak üzere tasarlanmıştır. İsrail askerleri gece yarısı Filistinli bir ailenin evine girdiği andan itibaren, çocuklar ebeveynlerinin onları güvende tutamayacağını bilir.

Bu hafta birçok Filistinli çocuk İsrail hapishanelerinden serbest bırakılırken, İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da her gece baskınlar ve tutuklamalar yapmakla meşgul.

Tüm dünya izlerken bile, İsrail askeri vahşeti, Gazze'de 6 binden fazla Filistinli çocuğun öldürülmesinden cesaret alarak, sadece bir avuç dünya liderinin onları sorumlu tutmasıyla, saat gibi cezasız bir şekilde işliyor.


Middle East Eye'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.