İsrail'in 'Mescid-i Aksa'da sessiz ibadet' kararı ve Kudüs'te artan gerilim

İsrail'in 'Mescid-i Aksa'da sessiz ibadet' kararı ve Kudüs'te artan gerilim

Bir İsrail mahkemesinin, Yahudilerin Mescid-i Aksa'da sessizce ibadet etme hakkı olduğuna hükmetmesi bölgede gerilime yol açtı.

Bir İsrail mahkemesinin, Yahudilerin Mescid-i Aksa'da sessizce ibadet etme hakkı olduğuna hükmetmesi bölgede gerilime yol açtı.

Mahkeme, daha önce Mescid-i Aksa'da ibadet ettiği gerekçesiyle uzaklaştırma kararı verilen Haham Aryeh Lippo'nun giriş yasağının kaldırılmasına hükmetti.

İsrail mahkemesi, Yahudilerin Mescid-i Aksa'da sessizce ibadet etmesinin suç olmadığına karar verirken bunun bir ilk olduğu kaydedildi.

Bu kararın, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen Yahudilerin sayısında ciddi bir artışa yol açacağı düşünülüyor.

Filistinli gruplardan tepki

İsrail'in kararına, Filistin'in öne gelen isimleri ve birçok grup da tepki gösterdi.

Mescid-i Aksa hatiplerinden Şeyh İkrime Sabri, İsrail yönetiminin Mescid-i Aksa hakkında vereceği herhangi bir kararın geçersiz ve tamamen yasa dışı olduğunu dile getirdi.

Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (FDKC) İsrail mahkemesinin, Yahudilere Mescidi Aksa'da sessizce ibadet etme imkanı veren kararının, "Yahudilerin siyonist anlayışı öne çıkaran ve hurafelere dayanan zihniyetlerini, mitlerini ve yalanlarını dayatma esaslı olduğunu ve Filistin halkının toprağı ve Kudüs üzerindeki ulusal haklarını yok saydığını" belirtti.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), kararın dine ve kutsallara karşı bir savaş olduğunu dile getirdi. Hamas konuyla ilgili yaptığı basına açıklamasında, İsrail mahkemesinin bu tehlikeli kararının doğuracağı sonuçlar hakkında uyarıda bulundu. Açıklamada "Bu karar, kutsal Mescidi Aksa'ya açıkça düşmanlıktır. Bütün siyasi hakları ayaklar altına alan bir savaş ilan edilmesi ve dine ve kutsallara karşı düşmanca tutumdur." ifadesine yer verildi.

Kudüs Vakıflar, İslam Mukaddesatı ve İşleri Konseyi, Yüksek İslam Heyeti, Şeriat Mahkemeleri Başyargıç Divanı, Filistin Fetva Kurulu ve Kudüs İslami Vakıflar İdaresi gibi kurumlar da ortak açıklamayla İsrail'in kararını kınadı.

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kararı şiddetle kınadığını açıkladı. Erbaş şu ifadeleri kullandı: "Mescid-i Aksa’nın Müslümanlar için kutsiyetini ve yasal statüsünü tehdit eden bu karar, işgal devleti İsrail’i cesaretlendirecek, Filistinli Müslümanlara yönelik sürdürdüğü işgal ve zulümlerine artırarak devam etmesine sebep olacaktır. Uluslararası toplumu ve İslam dünyasını yanlış ve tehlikeli olan bu karara karşı çıkmaya davet ediyorum. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa ve Harim-i İsmetimiz Kudüs Müslümanlarındır ve kıyamete kadar böyle kalacaktır."

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum