"İsrailli şirketler Bangladeş ordusu ve istihbaratına casus yazılımlar sattı"

"İsrailli şirketler Bangladeş ordusu ve istihbaratına casus yazılımlar sattı"

İsrailli birçok şirketin Bangladeş ordusu, istihbarat teşkilatı ve yetkililerine casus yazılımın yanı sıra gözetleme sistemleri sattığı ortaya çıktı.

İsrail üretimi casus yazılım ve gözetleme teknolojilerinin çeşitli insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Bangladeş'e satıldığı öne sürüldü.

Bangladeş ile İsrail arasında diplomatik bir ilişki bulunmamasına rağmen eski İsrail istihbaratına bağlı teknoloji biriminin komutanının yönetimindeki Passitora şirketinin Spearhead gözetleme sistemini 2022'de Bangladeş makamlarına sattığı ortaya çıktı.

İsrail yönetmeliğinde Bangladeş'e bu tarz teknolojilerinin satışının ve Bangladeş yönetmeliğinde de İsrail üretimi ürünleri ithalatının yasak olduğunun bilinmesine rağmen gözetim sistemlerinin çeşitli insan hakları ihlalleriyle suçlanan Bangladeş yönetimine satılması eleştirilere yol açtı.

"İsrailli birçok şirket casusluk sistemlerini Bangladeş yetkililerine sattı"

Haaretz'in haberine göre, Bangladeş İçişleri Bakanlığından elde edilen resmi belgeler, Bangladeş vatandaşlarını, hükümet karşıtlarını ve muhaliflerini dinlemek ve gözetim altına almakla suçlanan Ulusal Telekomünikasyon Gözetleme Merkezi yöneticisinin ülkeye satılan keşif gözetleme aracı hakkında eğitim almak üzere Yunanistan'ı ziyaret ettiğini kanıtlıyor.

Haberde ayrıca İsrail merkezli Prelysis şirketinin 2019 yılında Bangladeş iç istihbarat teşkilatına gözetleme sistemi sattığı belirtiliyor.

Kıbrıs üzerinden Bangladeş'e gemiyle gönderilen sistemlerin 3 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor.

Öte yandan haberde, İsrailli iş adamı Eyal Almog'a ait Singapur merkezli Coralco Tech şirketinin de 2019'da cep telefonlarına sızan bir teknolojik ürünü Bangladeş ordusuna sattığı ifade ediliyor.

İsrail merkezli veya İsrailli iş adamlarına ait şirketlerin, casusluk, gözetim, izleme sistemlerini birçok kez çeşitli ülkelere sattığı ve bu ülkelerdeki yönetimlerin İsrail üretimi sistemlerle muhaliflerini takibe aldığı biliniyordu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.