İstanbul'daki Afganistan Zirvesi ikinci kez ertelendi

İstanbul'daki Afganistan Zirvesi ikinci kez ertelendi

Afganistan barış süreciyle ilgili olarak İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan zirve ikinci defa ertelendi.

Afganistan barış süreciyle ilgili olarak İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan zirve ikinci defa ertelendi.

Taliban ile ABD arasında Şubat 2020'de imzalanan Doha Anlaşması ile bağlantılı olarak İstanbul'da düzenlenmesi planlanan Afganistan Zirvesi, Taliban'ın katılım sağlamayacağını açıklamasının ardından ikinci defa ertelendi.

Konuyla ilgili olarak resmi düzeydeki açıklama, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapıldı. Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, İstanbul'daki Afganistan Zirvesi'nin ertelendiğini belirtti.

Çavuşoğlu, Kata Dışişleri Bakanı ile yaptıkları görüşmenin ardından zirveyi Ramazan ayının sonrasına ertelediklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, zirveyle ilgili olarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız açılışı yapacak. 21 ülke ve 3 uluslararası örgüt olacak. Heyetlerin oluşması, katılım konusunda netlik olmadığı için ertelemek durumunda kaldık. Burada amaçla Doha'ya alternatif süreç başlatmak değil sürece katkı sağlamak. İstanbul'daki ev sahipliğini Türkiye, BM ve Katar olarak yapacağız" diye konuştu.

Taliban İstanbul'a neden gelmiyor?

Taliban tarafından kısa bir süre önce yapılan açıklamada, Afganistan'daki yabancı güçlerin ülkeyi terk etmemesi durumunda süreçle ilgili olarak hiçbir konferans ve zirveye katılım sağlanmayacağı ifade edilmişti. 

Taliban ile ABD arasında imzalanan Doha Anlaşması'na göre ABD'nin 1 Mayıs'a kadar Afganistan'daki askeri güçlerini tahliye etmesi gerekiyor. 

Afganistan'daki yabancı askerlerin ülkeyi terk etmemiş olması nedeniyle konferanslara katılmayacağını açıklayan Taliban, İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan zirveye de bu nedenle katılım göstermiyor.

Daha önce 16 Nisan'da başlaması planlanan zirve, Taliban'ın tavrının netleşmemesi nedeniyle 24 Nisan'a ertelenmişti. 

Son olarak Taliban'ın katılmayacağının kesinleşmesiyle birlikte zirve daha ileri bir tarihe ertelendi. 

Kabil hükümeti kaynaklarından yapılan açıklamada da İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan Afganistan zirvesinin, Taliban'ın katılmayacağını açıklamasıyla iptal edildiği belirtildi.

Afganistan'da barış için: İstanbul Zirvesi

İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan Afganistan Zirvesi'nde Taliban ile Kabil yönetimi arasında bir uzlaşmanın sağlanması düşünülüyordu.

Afganistan barışı için "kilit önem" atfedilen İstanbul Zirvesi, ABD'nin Taliban ile sürdürdüğü müzakere sürecinin bir devamı. 

İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan Afganistan konulu zirve, ABD'nin Türkiye'den yaptığı talep üzerine düzenleniyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.