İsveç Başbakanı Kristersson Erdoğan'la NATO üyeliğini görüşecek

İsveç Başbakanı Kristersson Erdoğan'la NATO üyeliğini görüşecek

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO üyeliğini yüz yüze ele alacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili itirazlarını aşmak için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini, fakat görüş ayrılıklarının devam ettiğini ve iki ülke liderinin doğrudan görüşeceğini belirtti.

Stoltenberg, Vilnius'ta 11-12 Temmuz tarihlerinde yapılacak NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un görüşeceğini bildirdi.

Stoltenberg, "Pazartesi günü Vilnius'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ulf Kristersson'un katılacağı bir toplantı düzenleyeceğim." diye konuştu.

NATO, zirve öncesi Brüksel'deki NATO karargahında yapılan Türkiye-Finlandiya-İsveç Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı'nın beşincisinde sorunların aşılmasını ümit ediyordu. 

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, toplantıyı "verimli" olarak değerlendirdi.

Finlandiya ve İsveç'in, Madrid'de NATO üyeliği başvurusu hakkında imzalanan Üçlü Muhtıra'nın gereklerini yerine getirdiğini savunan Stoltenberg, tüm NATO müttefiklerinin teröre karşı birlikte durduklarını ifade etti.

Stoltenberg, Finlandiya'nın nisanda ittifaka katıldığını belirterek, "İsveç'in de ittifaka katılma zamanı gelmiştir. İsveç'in Üçlü Muhtıra kapsamında yapması gerekenleri yerine getirdiği konusunda açık oldum." diye konuştu.

Bugünkü toplantıya katılan tarafların ilerleme sağlandığı konusunda mutabık kaldığını belirten Stoltenberg, "Hepimiz İsveç'in tam üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenlik açısından çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz ve hepimiz bu süreci en kısa sürede tamamlamak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bazı çözülmeyen konular olduğunu belirten Stoltenberg onlarla ilgili de haftasonunda çalışacaklarını belirtti.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.