İsveç, Türkiye'nin iki 'FETÖ' üyesinin iade edilmesi talebini reddetti

İsveç, Türkiye'nin iki 'FETÖ' üyesinin iade edilmesi talebini reddetti

İsveç Anayasa Mahkemesi'nin, Türkiye'nin "FETÖ üyesi" olmakla suçladığı iki kişinin iade talebini reddettiği bildirildi.

İsveç Anayasa Mahkemesi iki Türk vatandaşıyla ilgili Türkiye’nin iade talebini reddetti. Mahkeme kararında, söz konusu iki kişinin eylemlerinin İsveç’te suç sayılmadığı gerekçesiyle iade talebini reddettiğini açıkladı.

VOA Türkçe'nin haberine göre, Anayasa Mahkemesi, İsveç’te göçmen statüsünde bulunan iki kişinin Türkiye’ye iadesiyle ilgili talebi değerlendirdi. Mahkeme konuya ilişkin olarak verdiği karara dair açıklamada, “Çifte suç şartı oluşmamıştır” ifadesine yer vererek bahsi geçen eylemlerin İsveç yasalarına göre suç teşkil etmediğine hükmetti. Bu sebeple de Türkiye’nin iade talebini reddetti.

Türkiye, söz konusu iki kişiyi "FETÖ terör örgütü" üyesi oldukları ve Bylock isimli örgüt içi haberleşme yazılımını yükleyip kullandıkları gerekçesiyle suçluyor ve iadelerini talep ediyordu.

Mahkeme kararında, “Bir mobil uygulamayı telefonuna indirmek ve kullanmak Terör Suçları Yasası kapsamında tek başına bir suç olarak değerlendirilemez” ifadesine yer verdi.

İsveç, NATO üyeliğine Türkiye’nin onay vermesi amacıyla Mayıs ayında yaptığı düzenlemelerle terörle ilgili yasalarında sıkılaştırma ve yeni düzenlemeler yaptı. Yeni düzenlemelerle ülke genelinde terör örgütlerine destek verme yada propagandasını yapma eylemi 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu cezanın suçun niteliğine göre 8 yıla kadar arttırılabilmesi de mümkün.

Ancak mahkeme son olayda, Türkiye’nin iadesini talep ettiği kişilerle ilgili bir suç olmadığına hükmederken, söz konusu kişilerin Türkiye’ye verilmeleri durumunda kötü muamele görme riskiyle karşı karşıya olduklarına değindi ve bu kişilerin İsveç’te göçmen statüsünde bulunduklarını hatırlattı.

Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine dair itirazını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi günü aldığı ani bir kararla geri çekti ve konuyu TBMM gündemine getirmeye karar verdi. İsveç’in NATO’ya üye olmasına Türkiye’nin onay vermesi için kararın TBMM tarafından da onaylanması gerekiyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.