Japonya güvenlik tehdidi listesinin başına Çin'i yerleştirdi

Japonya güvenlik tehdidi listesinin başına Çin'i yerleştirdi

Japonya dış güvenlik riskleri listesinin tepesine Kuzey Kore yerine son yıllarda askeri gücünü hızla artıran Çin'i yerleştirdi.

Japonya dış güvenlik riskleri listesinin tepesine Kuzey Kore yerine son yıllarda askeri gücünü hızla artıran Çin'i yerleştirdi.

Tokyo yönetiminin yıllık olarak hazırladığı savunma raporunda Kuzey Kore nükleer başlıklı füzelere sahip olma ihtimaline vurgu yapılmasına rağmen ikinci sıraya indirildi.

Güvenlik inceleme dökümanında ABD müttefik ülke olarak ilk sırada ele alındı. Onun ardından gelen güvenlik tehditleri sıralamasına ise Çin ve Kuzey Kore'yi Soğuk Savaş yıllarında listebaşı olan Rusya takip etti.

Savunma Bakanı Taro Kono düzenlediği basın toplantısında Çin hızla artırdığı savunma harcamaları nedeniyle dökümanda daha fazla yer verme ihtiyacı hissedildiğini vurguladı. Kono "Çin, Batı Pasifik'te ve Tsushima Boğazı'nde Japon Denizi'ne kadar olan bölgeye giderek daha fazla hava ve deniz aracı konuşlandırıyor" ifadelerini kullandık.

Çin Dışişleri Bakanlığı rapora tepki gösterirken ulusal güvenlik ve askeri aktiviteleri hakkında Japonya'nın yaptığı temelsiz iddiaları reddettiklerini açıkladı.

Raporda Pekin ve Pyongyang'ın silahlanması karşısında dengeyi korumak için Japonya'nın son yedi yılda savunma harcamalarını yüzde 10 artırdığı vurgulandı.

Tokyo yönetimi bu seneki kısa menzilli füze denemelerinin Kuzey Kore'nin Aegis Füze Savunma Sistemlerini etkisiz hale getirmeye çalıştığına inandıklarını belirtti.

Çin'in askeri modernizasyonunun ilerisinde kalabilmek içinse raporda ABD yapımı hayalet uçaklar ve diğer ileri teknolojili silah sistemleri alındığı hatırlatıldı.

9 adet F-35 alınacak

Son bütçe tasarısında Japon ordusu 9 adet F-35 savaş uçağı alımı için 1,1 milyar dolar talep etti. Savaş uçağı ve diğer savunma sistemi harcamaları için istenen yüzde 1,2'lik artışla Japonya'nın yıllık savunma bütçesi 49,4 milyar dolara yükseldi.

Öte yandan Çin'in savunma harcamaları ise 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7,5 artarak 177 milyar dolara yükselmişti. Çin ordusu ayrıca daha önce büyük oranda Çin'in doğu kıyıları üzerinde gerçekleştirdiği hava ve deniz devriyelerini artık daha açıktan Japonya'nın Okinawa adalarına daha yakın bölgelerde yapmaya başladı.

Savunma raporunda bu devriyelere vurgu yapılarak bunun 'ulusal güvenlik endişesi' haline geldiği belirtildi.

instabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.