Japonya neden Batılı ülkelerle güvenlik anlaşmaları imzalıyor?

Japonya neden Batılı ülkelerle güvenlik anlaşmaları imzalıyor?

Japonya, "bölgesel ve küresel tehditler" karşısında savunmasını ve ikili iş birliklerini güçlendirmeye gitti.

(Fotoğraf: @JPN_PMO)

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Washington'da ABD Başkanı Joe Biden'la görüştü. Öncesinde ise Çin, Kuzey Kore ve Rusya ile mücadelesine katkı sağlayabilecek güvenlik ilişkileri geliştirmek amacıyla Batı ittifakının önemli ülkelerinden İtalya, Fransa, İngiltere ve Kanada'yı ziyaret etti. 

Peki on yıllar boyunca pasif savunmayı tercih eden Japonya, neden yoğun ve aktif bir savunma ilişkileri ağı örmeye başladı? 

Zorlu komşuluk

Haziran ayında dönemin Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, ülkesinin uluslararası davranış normlarına uymayı reddeden nükleer silah sahibi ülkeler tarafından kuşatıldığını söylemişti.

Moskova'nın Ukrayna işgali sonrası Kişida da, Doğu Asya'daki güvenliği "kırılgan" olarak tanımlamıştı. 

Euronews'in haberine göre, Japonya'nın tehdit listesinin başında Tayvan ya da hemen yakınlardaki Japon adalarına saldırabileceğinden endişe ettiği Çin yer alıyor. 

Çin'in askeri faaliyetleri, Rusya ile ortak hava ve deniz tatbikatları dahil Doğu Çin Denizi çevresinde yoğunlaşıyor.

Aynı zamanda Kuzey Kore, Japon Denizi'ne füzeler fırlatmış ve ekim ayında 2017'den bu yana ilk kez Japonya üzerinden orta menzilli bir füze ateşlemişti. 

Tek müttefi̇k ABD

İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilginin ardından savaş durumundan vazgeçen Japonya, son yetmiş yıldır koruma için ABD'ye bel bağlamış durumda.

ABD ise "ülkeyi savunma" vaadi karşılığında, Doğu Asya'daki askeri varlığını sürdürmesini sağlayan üsler elde etti.

Japonya 54 bin Amerikan askerine, yüzlerce askeri uçağa ve bir uçak gemisi başta olmak üzere onlarca ABD savaş gemisine ev sahipliği yapıyor.

Çin'in askeri gücü ekonomisiyle birlikte büyürken, bölgesel güç dengesi de Pekin'in lehine değişiyor. 

Pekin'in savunma harcamaları yirmi yıl önce Tokyo'yu geride bıraktı şimdilerde ise dört katından daha fazla.

Japonya, ABD'nin teşvikiyle, aralık ayında İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük askeri planını açıkladı ve beş yıl içinde savunma harcamalarını iki katına çıkararak GSYİH'nin yüzde 2'sine yükseltme taahhüdünde bulundu.

Buna Çin'deki hedefleri vurabilecek bin kilometreden daha uzun menzilli füzeler için harcanacak para da dahil.

Ancak Pekin'in askeri kabiliyetini genişletmeye devam etmesi ve daha sofistike silahlar kullanması bekleniyor.

Yeni müttefikler; İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada, Hindistan, Avustralya

Bu nedenle ve yine Washington'un desteğiyle Japonya, kendini hem askeri hem de diplomatik olarak destekleyecek yeni güvenlik ortakları arıyor.

Bu çaba şimdilik Avustralya, İngiltere ve Fransa gibi aynı zamanda ABD'nin de güçlü müttefikleri olan ülkelere odaklanmış durumda. 

Hindistan

Tokyo ayrıca 2004 yılından bu yana Quad grubunun üyesi olarak Hindistan'la da daha yakın güvenlik ilişkileri inşa etmeye çalışıyor.

Başbakan Kişida, G7 Hiroşima 2023 Zirvesi öncesi grup ülkelerinin liderleriyle ikili görüşmeler yapmak üzere yurt dışı gezisine çıktı. 

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, 2023 G7 Dönem Başkanlığı kapsamında, ikili ve bölgesel ilişkilerini pekiştirmeyi amaçlıyor. Tokyo, mayıs ayında Hiroşima'daki zirvede G7 liderlerine ev sahipliği yapacak.

Hafta boyu süren gezide Fransa, İtalya, İngiltere ile Kanada'yı ziyaret eden Kişida'nın son durağı ise ABD oldu.

İngiltere

Fumio Kişida, 11 Ocak'ta Londra'daydı. Ziyarette İngiltere ile Japonya, birbirlerinin topraklarında kuvvet konuşlandırılmasını sağlayan savunma anlaşmasına imza attı.

İtalya

Gezi kapsamında Kişida'nın gittiği bir başka ülke İtalya oldu. 

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Fumio Kişida, savunma iş birliğinin pekiştirilmesi için ikili güvenlik müzakerelerinin başlatılmasında anlaşmaya vardı.

Kişida, savunma iş birliğinde kaydedilen ilerlemelerin ardından, Tokyo ve Roma'nın, güvenlik alanında görüşmeler başlatmaya karar verdiğini söyledi.

Japonya Başbakanı Kişida "Mutabakat sanayi ve güvenlik iş birliğini kolaylaştıracak." diyerek, İtalya'nın, Hint-Pasifik bölgesine duyduğu ilgiden memnun olduğunu aktardı.

Kanada

Kişida, Ottawa'da, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüştü.

İki başbakan, görüşmede, Çin'in, Hint-Pasifik'te artan nüfuzuna karşı, Japonya ve Kanada'nın güvenlik iş birliğinin artırılması konusunda anlaştı.

Kişida, görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında, "Çin, hem Japonya hem Kanada için merkezi bir mesele." dedi ve Güney Çin Denizi ve Doğu Çin Denizi'nde statükonun tek taraflı değiştirilmesi girişimlerine karşı çıkacaklarını belirtti.

İngiltere'nin Asya'ya daha ilgisi arttıkça daha yakın savunma ağları arayışına girdi. Londra bu kapsamda, 2021 yılında HMS Queen Elizabeth uçak gemisini Japonya'ya ziyarete gönderdi ve Asya sularında kalıcı olarak iki savaş gemisi konuşlandıracağını açıkladı.

Aralık ayında Japonya, İngiltere ve İtalya ile birlikte yeni bir jet savaş uçağı inşa edeceğini duyurdu ki bu, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ABD dışında bir ülkeyle gerçekleştirdiği ilk büyük uluslararası savunma projesi.

Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana komşusu Güney Kore ile zaman zaman sorunlu olan ilişkilerini daha iyi bir seviyeye çıkardı ve iki ABD müttefiki arasında daha yakın bir askeri işbirliği olasılığı ortaya çıktı.

ABD ve Japonya Hint-Pasifik'in güvenliği için işbirliğini artıracak

Japonya Başbakanı Fumio Kişida Washington'a resmi ziyaret gerçekleştirmesi sonrası ABD Başkanı Joe Biden ile ortak bir bildiri yayımladı.

Ortak bildiride Çin'in ve Kuzey Kore'nin Hint-Pasifik'te artan provokasyonları nedeniyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalındığına vurgu yapıldı.

Mevcut uluslararası gidişat karşısında ABD ve Japonya'nın bireysel ve kolektif kapasitelerini güçlendirmesi gerektiğine dikkati çekilen raporda, ABD'nin Japonya'nın yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi'ne tam destek vereceği açıklandı.

Bu kapsamda iki ülke arasında güvenlik anlaşmalarının imzalandığı, mevcut iş birliğinin siber ve uzay alanlarında da sürdürüleceği duyuruldu.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.