"Kabil hükümeti Afganistan'ın madenlerini yağmalıyor"

"Kabil hükümeti Afganistan'ın madenlerini yağmalıyor"

Taliban, Kabil hükümetini ülkenin madenlerini yağmalamakla suçladı.

Taliban, Kabil hükümetini ülkedeki madenleri yağmalamak ve maden yataklarını hükümete yakın kişilere teslim etmekle suçladı.Hareket, resmi internet sitesinden bir açıklama yayınlayarak "ülkenin madenlerinin Kabil hükümeti tarafından peşkeş çekildiğini öne sürdü.

Eşref Gani liderliğindeki yönetimin, ülkedeki madenleri, hükümet yetkilileri ve yakınlarının şirketlerine dağıttığını öne süren Taliban, Kabil hükümetinin anlaşma imzaladığı iki büyük maden şirketine atıf yaptı.

Taliban, Badahşan ve Belhab'daki altın ve bakır madenlerine dair yapılan anlaşmaları şu ifadelerle niteledi: "Ülkemizin karşı karşıya olduğu büyük siyasi ve güvenlik sorunları varken, topraklarımız işgal altındayken ve Kabil rejiminin, ulusal kaynakları yağma etmeleri, yolsuzluk ve zimmete para geçirme operasyonlarıyla uluslararası üne kavuşmuş isimler tarafından yönetiliyorken, büyük yeraltı kaynakları ile alakalı anlaşmalar imzalayıp, bunları peşkeş çekmek millete ve halka karşı işlenmiş tarihi ve asla unutulmayacak bir ihanettir."

Taliban, hükümeti yolsuzlukla suçlayarak "madenlerin, insanların geleceğe dair ekonomik gelişme, yeniden yapılanma ve ilerleme umutlarını temsil eden milli hazineler" olduğunu dile getirdi.

Altın, bakır, demir, kobalt, lityum gibi birçok kıymetli madene sahip olan ülkede, bu madenlerin statüsü sıklıkla tartışma konusu oluyor. Daha önce, ABD devlet başkanı Donald Trump da, Afganistan'daki askeri masraflara karşı ülkenin madenlerinden pay alınması gerektiğini belirtmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.