Taliban'dan Afganistan'da seçimleri engelleme ve boykot çağrısı

Taliban'dan Afganistan'da seçimleri engelleme ve boykot çağrısı

Taliban, 20 Ekim'de gerçekleştirilecek seçimlere dair bir açıklama yaptı.

Taliban, Afganistan'da 20 Ekim'de gerçekleştirilecek parlamento seçimlerine dair bir açıklama yayınladı.

Grubun resmi internet sitesi vasıtasıyla yaptığı açıklamada, ülkede düzenlenecek seçimlere dair önemli ifadeler ve çağrılar yer aldı.

Yapılan açıklamadan satırbaşları:

"Seçimler işgali meşrulaştırıyor"

- Taliban, ülkenin ABD işgali ve saldırganlığına maruz kaldığını, seçimlerin ise Afgan halkının yaralarını iyileştirmediğini ifade etti: "Yabancı işgali altındaki önceki 17 yıl boyunca birkaç seçim sürecini gözlemledik ve bunların hiçbirinin halkımızın ve topraklarımızın yaralarını sarmadı, bundan ziyade hepsi milli çıkarları tehlikeye sokmak ve yabancı işgali meşrulaştırmakla sonuçlandı."

- Grup, seçimlerin bir aldatmaca bir olduğunu da ileri sürdü: "İşgal altındaki ülkelerdeki düzmece seçim süreçleri, sadece işgal güçlerince yetkilendirilen uşakları meşrulaştırma amacıyla gerçekleştirilir. Bu sayede, yabancı işgale karşı kinlerini azaltmak gibi şeytani bir amaçla halka, özgürce oylarını kullanma hakkına sahip oldukları gibi aldatıcı bir his verilir."

"Ülkenin yarısı elimizde"

- Taliban, Afganistan'ın mevcut şartlarda bir seçim yapılmasının mümkün olmadığını ifade etti. Grup, ülkenin yarısını kontrol edip diğer yarısında da büyük etkiye sahip olduklarını, bu yüzden seçimin sadece il merkezlerinde gerçekleştirilebileceğini belirtti.

- Taliban'a göre aday listesi nihai olarak ABD Büyükelçisi tarafından belirlenecek ve seçim süreci de ABD tarafından izlenecek. Cihat yanlısı yapılanma aynı zamanda ABD'nin, seçimlerde etnik ayrılıklar, hileler gibi durumlar ortaya çıkararak halkta huzursuzluk yaratacağı görüşünde. Açıklamaya göre "Bu sebeple bu sürecin güvenilmez ve nahoş görülmesi, gerçekleşmesinin engellenmesi" gerekiyor.

Boykot ve engelleme çağrısı

- Taliban açıklamasında tüm halka, işgalcilerin çıkarları için gerçekleştirildiğini belirttiği seçimleri boykot etme ve meşruiyetini tanımama çağrısı yaptı. Aynı zamanda seçimde aday olanları da "işgalcilerin gölgesi altında ülkeye hizmet edilemez" diyerek adaylıktan çekilmeye çağırdı.

- Açıklamanın en dikkat çeken kısmı da seçimlerin engellenmesi çağrısıydı. Konuya dair şu ifadelere yer verildi:

"İslam Emirliği, tüm mücahidlerine, Afgan sivillerin canları ve malları için yoğun ve yaygın hassasiyeti elden bırakmadan, sert engeller oluşturarak ABD öncülüğündeki seçim sürecini durdurmayı emrediyor.

Güvenlik sağlayarak bu sürecin başarıyla gerçekleşmesine yardım etmeye çalışan kişiler hedef alınmalı ve bu hain Amerikan komplosunun engellenmesi ve başarısız olması için elden gelen her şey yapılmalı."

- Taliban, ülkede çözümün tüm yabancı güçlerin çekilmesinden geçtiğini bir kez daha vurgulayarak açıklamaya son verdi.

Söz konusu yayında kullanılan dil, akademik çalışmalara orijinal haliyle kaynaklık edebilmesi için olduğu gibi aktarılmıştır.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.