Şiddet, kaos ve hile: Afganistan seçimlere gidiyor

Şiddet, kaos ve hile: Afganistan seçimlere gidiyor

Afganistan’da 20 Ekim'de düzenlenecek milletvekili seçimleri için kampanya dönemi başlarken hile söylentilerinin dillendirildiği seçimler öncesi ülkede şiddet ve kaosun artması bekleniyor.

20 Ekim’de düzenlenecek ve 3 yıl ertelenen seçimlerde, 2 bin 500’ü aşkın aday yarışacak. Önümüzdeki Nisan ayında ise Cumhurbaşkanlığı seçimi düzenlenecek.

Birden çok oy kullanımı tartışmaları

Adayların kayıt işlemlerinde yaşanan sıkıntılar, şiddet ve kaos girişimleri, seçimlerin ertelenmesine sebep olmuştu. Muhalif liderler, aynı kişinin birden çok kez oy kullanmasının engellenmesi için seçmenlerin biyometrik fotoğrafının çekilmesini istemişti. Ancak şuana kadar biyometrik fotoğraflar için gerekli 22 bin cihazın sadece 4 bin 400’ü oy merkezlerine teslim edildi.

Haklarında yolsuzluk iddiaları olan yerel adayların çoğu yeniden aday olurken, yüzlerce yeni aday da parlamentoya girmek için yarışacak.

Seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan milletvekili adaylarından Afgan gazeteci Meryem Sema (26), “Parlamentonun halkın evi olması beklenir. Ancak bunun yerine, parlamento kendi çıkarları için çalışan mafya ve yolsuzluk şebekelerinin yuvası haline geldi. Eğer bu durumu değiştirecek birileri varsa onlar da gençlerdir” dedi.

Faryab vilayetinde adaylığını koyan Hasan Serdaş, “Savaş lordlarının Afgan siyasetinde yeri yok” diyerek, “Afganistan’daki siyaset ve toplum dinamikleri değişti. Halk bizi destekliyor; yeni nesli” şeklinde konuştu.

Afgan seçimlerinde yaşlı-genç çatışması

Afganistan Şeffaf Seçimler Merkezi Müdürü Naim Eyyubzade, konuya dair yaptığı açıklamada, “Etnik ve dini otoriteye vesayet kuran yaşlılar, kendilerini siyasetin tek meşru tarafı olarak görüyor” diye konuştu.

Öt yandan, seçim güvenliğinin sağlanması ve sayısı 5 bine varan oy merkezlerinin korunması için 54 bin güvenlik unsurunun görev alacağı aktarıldı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.