Kabil'e giden yol: Taliban 2 yıl önce bugün Afganistan'da yönetimi ele geçirdi

Kabil'e giden yol: Taliban 2 yıl önce bugün Afganistan'da yönetimi ele geçirdi

Taliban, 15 Ağustos 2021 tarihinde Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirerek İslam Emirliği yönetimini yeniden tesis etti.

15 Ağustos 2021 günü Afganistan tarihi için oldukça önemli bir gündü.

Bu günde Taliban, 20 yıllık ABD ve NATO işgali sürecini sona erdirecek nihai adımı attı ve başkent Kabil'i kontrol altına aldı.

Başkent Kabil, 13-14 Kasım 2001 tarihinde ABD destekli yerel güçlerce Taliban yönetiminden ele geçirilmişti.

15 Ağustos 2021'de Taliban'ın Kabil'e girmesiyle Batı tarafından tesis edilen Kabil yönetimi tamamen çökerken, başkenti kontrol altına alan Taliban, İslam Emirliği yönetimini yeniden kurdu.

Kabil'e giden yol

ABD, Taliban ile 2018 yılının Ekim ayında başlayan diplomatik görüşmelerin ardından, 29 Şubat 2020 tarihinde Doha Anlaşması'nı imzaladı.

Söz konusu anlaşma ABD güçlerinin 2021 Mayıs ayına kadar Afganistan'dan tamamen çekilmesini öngörüyordu.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmeyi kabul ettiği Doha Anlaşması'nın imzalanmasının ardından Taliban, Kabil yönetimi güçlerine yönelik saldırılarını sürdürdü.

Ancak ABD'de Kasım 2020 seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazanmasıyla gerçekleşen yönetim değişikliği, bu süreci sekteye uğrattı. Biden, 20 Ocak 2021'de yemin ederek göreve başladıktan kısa bir süre sonra, Afganistan'dan çekilme anlaşmasını gözden geçireceklerini ifade etti.

1 Mayıs tarihinde ABD'nin taahhüdünü yerine getirmemesi üzerine Taliban ülke genelinde ilerleyişe geçti. Kırsal bölgelerde başlatılan saldırılar zamanla ilçe ve il merkezlerine uzandı. Saldırılar, Ağustos ayının başlamasıyla daha farklı bir tona bürüdü ve il merkezleri bir bir düşmeye başladı. İlk olarak Nimruz ilinin merkezi Zerenc kontrol altına alındı.

15 Ağustos'a gelindiğinde ülkedeki şehir merkezlerinin tamamına yakını Taliban kontrolündeydi.

Kabil Taliban kontrolüne geçiyor

15 Ağustos günü Kabil'i dört yönden kuşatan Taliban, Kabil yönetimiyle devir teslim görüşmelerine başlamak istedi ve şehre savaşarak girmeyeceğini açıkladı.

Ancak Kabil yönetiminin lider ve temsilcilerinin tamamına yakınının başkenti terk etmesi sebebiyle, Taliban görüşecek bir muhatap bulamadı.

Kabil'de yağma olaylarının yaşanmasından korkulması ve otorite boşluğunun oluşması dolayısıyla, şehrin ileri gelenleri Taliban'ı Kabil'e davet etti.

15 Ağustos günü ikindi vakitlerinde Taliban güçleri başkent Kabil'e girdi, şehri çatışmasız olarak teslim aldı.

Bunun ardından ülkede yeniden 'Afganistan İslam Emirliği' ilan edildi. ABD güçleri, Kabil Havalimanı'na çekildi ve Ağustos ayı sonunda da ülkeyi tamamen terk etti.

Kabil'in kontrol altına alınması, 20 yıl süren savaşı ABD ve NATO ittifakının kaybettiğini ve Taliban'ın kazandığını gösteren son işaret olacaktı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.