"Kabul et veya işi bırak": Amazon, kuryelerini yapay zekalı kameralarla takip edecek

"Kabul et veya işi bırak": Amazon, kuryelerini yapay zekalı kameralarla takip edecek

Yeni sözleşme ile birlikte Amazon, çalışanları yapay zeka ile güçlendirilmiş kameralarla anlık olarak takip edecek.

Amazon'un kargoları ulaştırmaktan sorumlu teslimat sürücüleri yeni bir Amazon sözleşmesi ile karşı karşıya. Amerika Birleşik Devletleri'nde sayıları 75 bini bulan Amazon çalışanları yeni sözleşmeyi kabul etmezlerse işlerine çalışmaya devam edemeyecekler.

Yeni sözleşme ile birlikte Amazon, çalışanları yapay zeka ile güçlendirilmiş kameralarla anlık olarak takip edecek. Yapay zekalı kamera, çalışanların anlık konumlarını, biyometrik verilerini ve araç içindeki davranışlarını izleyip bu verileri anlık olarak Amazon'la paylaşacak.

Amazon tarafından çalışanlara sunulan formda "Amazon… kimliğinizi doğrulamak ve sizi sürücü hesabınıza bağlamak amacıyla fotoğrafınızı toplayan araç içi güvenlik kamerası teknolojisi de dahil olmak üzere biyometrik bilgileri işleyen belirli teknolojileri kullanabilir" yazıyor. "Fotoğrafınızı kullanarak, bu teknoloji, biyometrik bilgiler oluşturabilir ve bu tür fotoğraflardan oluşan biyometrik bilgileri toplayabilir, saklayabilir ve kullanabilir."

"Bu Teknoloji, katedilen kilometre, hız, hızlanma, frenleme, dönüşler ve takip mesafesi dahil olmak üzere aracın konumunu ve hareketini izler ... Amazon için teslimat hizmetlerinin bir koşulu olarak, teknolojinin kullanımına izin vermiş oluyorsunuz."

"Kabul et veya ayrıl"

Amazon şubat ayı içinde yaptığı açıklamada yapay zeka içeren lens kameraları tüm sürücü araçlarında kullanmayı planladığını açıklamıştı. Amazon'a göre yeni yapay zeka destekli kameralar hem güvenliği arttıracak hem de teslimat süreçlerini daha kaliteli hale getirecek.

Ancak bazı Amazon çalışanları gizlilik endişeleri nedeniyle sözleşmeyi kabul etmeyip şirketten ayrılmış durumda. Yeni sistem teslimat sürücülerinin kemerleri bağlayıp bağlamadığını, dikkatlerinin dağılıp dağılmadığını ya da esneme gibi hareketlerde bulunup bulunmadıklarını teslimat sürücülerinin davranış ve hareketlerini izleyerek tespit edecek.

Yine CNBC tarafından bildirilen habere göre çalışanlar sürücülerin hareketlerini takip eden Mentor adlı bir uygulamayı akıllı telefonlarına kurmak ve sürekli kullanmak zorunda. Ancak Amazon çalışanları uygulamayı haksız disiplin cezalarına yol açabilecek istilacı bir uygulama olarak tanımlamakta.

Amerika birleşik devletlerinden 5 senatör yeni uygulamanın insan mahremiyetini zedelediği nedeniyle Amazon CEO'su Jeff Bezos'a mektup yazıp, yeni uygulama hakkındaki tüm detayların açıklamasını talep etti.


Vice News'te yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edildi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.