Kadirov'un eski askeri biri Çeçenistan'daki yargısız infazları anlattı

Kadirov'un eski askeri biri Çeçenistan'daki yargısız infazları anlattı

Eski polis memuru Gezmahmayev, Çeçenistan'da Kadirov'a bağlı güçler tarafından kaçırılan bazı gençlerin daha sonraları düzenlenen "özel operasyonlarda öldürülen militanlar" olarak gösterilmek için kullanıldığı bazı olayları anlattı. 

Rus Novaya Gazeta (Yeni Gazete), Çeçenistan'daki Rus yanlısı Kadirov yönetimine bağlı özel bir polis biriminin eski çalışanı Süleyman Gezmahmayev'in ülkedeki yargısız infazlar hakkındaki şahitliklerini içeren itiraflarını yayınladı.

Gezmahmayev, Çeçenistan'da Kadirov'a bağlı güçler tarafından kaçırılan bazı gençlerin daha sonraları düzenlenen "özel operasyonlarda öldürülen militanlar" olarak gösterilmek için kullanıldığı bazı olayları anlattı. 

Eski polis memurunun iddiasına göre bu vakalardan biri, Kadirov'a bağlı İçişleri Departmanı'na ait gizli bir yerde yaklaşık 1 ay tutulan 18 yaşındaki bir gencin katledildikten sonra bir "özel operasyon" esnasında ülkenin dağlık kesimlerinden birinde "bir uçurumda vurularak etkisiz hale getirilmesiydi." 

Gezmahmayev'in anlattığı diğer vaka ise, Aralık 2016 tarihinde 4 genç Çeçen'in aynı gizli üsse "IŞİD militanı" oldukları iddiasıyla getirilmesiydi. Eski Kadirovcunun iddiasına göre; bu gençler de silahsız olarak Karpinka mevkiine getirildiler ve sonra kendilerine kaçmaları söylendi. Kaçmaya çalışan gençler, Kadirov'a bağlı polisler tarafından vurularak katledildi. 

2017 yılının Ocak ayında ise Kadirov'a bağlı bu özel polis biriminin spor salonunda 13 genç Çeçen infaz edildi ve akabinde kamuoyuna "mücahid komutanlar" oldukları duyuruldu. Bu gençlerden ilk ikisi, bizzat Şali ilçesinin yerel yöneticisi olan Turpal Ali İbragimov tarafından infaz edildi.

Geri kalanlar ise, yerel polis amirlerinden Aslan İrashanov'un tavsiyesi üzerine İbragimov'un korumaları tarafından iple boğularak katledildiler. Bu infazlara Gezmahmayev'in bir arkadaşı ve onun aynı birimde çalışan arkadaşı Süleyman Saraliyev katılmıştı.

Saraliyev, daha sonraları uyuşturucu bağımlısı oldu ve Gezmahmayev'in ifadesine göre önüne gelen herkese bu infazlardan bahsetmek, kendisi için bir "saplantı" haline dönüştü. Nihayet Saraliyev, bir gün soruşturma komitesinde görev yapan Minkail isimli bir arkadaşıyla buluştu. Minkail, Saraliyev'e bir iş için bir hafta beklemesini söyledi fakat bir daha onunla iletişime geçmedi. Ve bir müddet sonra Saraliyev ölü olarak bulundu.

Gezmahmayev, 2017'nin Mayıs ayında Rusya'dan ayrıldı ve Almanya'ya iltica etmek istedi fakat Alman yetkililer onun bu girişimini reddetti. Novaya Gazeta muhabiri Yelena Milaşina'nın yardımıyla Rusya'ya geri döndü ve "İşkence Karşıtı Komite"nin avukatlarına ifade verdi. Gezmahmayev'in şu an nerede olduğu ise yayında belirtilmedi. 

Öte yandan, iddialara göre Çeçenistan'daki infazlarla ilgili soruşturmanın ilk bölümünün bu yılın 16 Şubat'ında Novaya Gazeta'da yayımlanmasının hemen ardından Kadirov'a bağlı istihbaratçılar, Gezmahmayev'in Açhoy-Martan'da yaşayan akrabalarını ziyaret ettiler ve liderleri Zamid Çalayev tarafından gönderildiklerini söylediler.

Onlara öncelikle barışçıl şekilde daha sonra da tehditkâr bir üslupla Gezmahmayev ve kardeşinin yerlerini sordular. Akabinde eski Kadirovcu polis memurunun yakın akrabalarının da Çeçenistan ve Rusya'dan ayrıldıkları öğrenildi. 

Kaynak: Mepa News, Kavkaz Center

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.