'Kara para aklama' kurumundan İran'a uyarı

'Kara para aklama' kurumundan İran'a uyarı

Uluslararası para aklama faaliyetlerini izleyen Finansal Hareket Görev Gücü kurumu İran’a, Şubat ayına kadar bu konuda üzerine düşeni yerine getirme uyarısında bulundu.

Paris merkezli, Finansal Hareket Görev Gücü adlı kurum düzenlediği toplantıda, "Tahran’ın söz vermesine rağmen üzerine düşen görevleri yerine getirmemesinden üzüntü duyduklarını" açıkladı.

Toplantıda para aklama faaliyetlerinin önlenmesi için İran’dan yerine getirmesi istenen 10 başlık olduğu, ancak bundan 9’unun yerine getirildiğine dikkat çekildi. İran’a tanınan sürenin aslen Ekim itibariyle dolduğu hatırlatıldı.

ABD Maliye Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “İran’ın çok uzun bir süre önce söz verdiği taahhütlerini bir an önce yerine getirmek üzere süratle harekete geçmesini bekliyoruz. Bu noktada tüm sorumlulukların Şubat ayı itibariyle yerine getirilmesi gerekiyor. Eğer Şubat 2019’a kadar İran taahhütlerini yerine getirmezse biz de buna karşı adımlar atacağız” dedi.

İran ek süre verilmesinden memnun

Finansal Hareket Görev Gücü kurumu bu süre zarfında, İran’a para transferine engelleme ya da sınır getirme şeklindeki tedbirlerin askıya alınması durumunun devam etmesine karar verildiğini de belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, kendilerine ek süre tanınmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Ancak Kasımi, ABD'nin kurumdaki başkanlığını ve tavrını eleştirerek gerekli değerlendirmeleri yapmadan, İran’ı uluslararası alanda kara listeye alma girişiminde bulunduğunu söyledi.

Kurum üyeleri İran’a daha önce tüm yükümlülükleri yerine getirmesi için bu aya kadar süre tanımıştı.

Aksi takdirde İran, yeniden para aklama konusunda kara listedeki ülkeler arasına alınma riskiyle karşı karşıya kalabilecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.