Kasım er Rimi kimdir?

Kasım er Rimi kimdir?

Arap Yarımadası El Kaidesi lideri Kasım er Rimi.

Arap Yarımadası El Kaidesi lideri Kasım er Rimi, 5 Haziran 1978 tarihinde Yemen'in başkenti Sana yakınlarında doğdu.

Aslen Yemen'in batı kesimindeki Rayme ilinden olduğu ifade ediliyor.

Kasım er Rimi'nin ilk olarak 90'lı yıllarda, 20'li yaşlarının başında Afganistan'a gittiği tahmin ediliyor.

Bu yıllarda Afganistan'da Arap yabancı savaşçıların kamplarına katılan ve eğitim gören Rimi, burada El Kaide'ye katılarak, örgütün kamplarında eğitmenlik görevinde bulundu.

Yemen'e dönüş ve hapis

Afganistan'da ABD işgali sürecinde Yemen'e döndü ve El Kaide bağlantılı yapılar içerisindeki rolünü sürdürdü.

Bu yıllarda ülke, özellikle 2000 yılındaki USS Cole saldırısının ardından, ABD ile El Kaide arasındaki savaşın yaşandığı coğrafyalardan biriydi.

Yemen'de El Kaide içerisinde sürdürdüğü faaliyetleri ve bazı saldırılara karışması sebebiyle 2002 yılında yakalandı.

2004 yılında hakkında 5 yıl hapis kararı verildi. 2005 yılında cezası kapsamında Sana'da hapse atıldı.

Hapisten kaçışı

Kasım er Rimi 3 Şubat 2006 tarihinde, diğer 22 El Kaide mahkumu ile birlikte bu hapishaneden kaçtı. Yaklaşık 140 metrelik bir tünel kazarak yüksek güvenlikli hapishaneden kaçan isimler arasında, Nasır el Vuhayşi gibi, örgütün üst düzey isimleri bulunuyordu.

Kaçışın ardından Yemen'deki El Kaide bağlantılı isimler ve yapılanmalar, Yemen El Kaidesi'ni teşkil etti. Bu örgütün kurulmasının ardından Yemen'de ABD ve Yemen hükümeti hedeflerine saldırılarda artış yaşandı.

Bu dönemde Yemen El Kaidesi içerisinde önemli rol oynarken, birçok eğitim kampının kurulmasında ve çalıştırılmasında görev aldı.

Arap Yarımadası El Kaidesi

2009 yılının Ocak ayında Suudi Arabistan ve Yemen'deki El Kaide gruplarını birleştirecek olan "Arap Yarımadası El Kaidesi"nin (AYEK) kuruluşunda yer aldı. 

Rimi AYEK'in askeri lideri görevine geldi. 2009 yılının ardından AYEK yerel ve bölgesel olarak oldukça etkin hale geldi. Aynı zamanda örgüt, El Kaide'nin küresel boyuttaki saldırılarında da ciddi rol oynamaya başladı.

Bu yılların ardından Rimi, Suudi Arabistan ve ABD tarafından terör listelerine alındı. 27 Ağustos 2009'da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Naif'e yönelik suikast girişiminin arkasındaki isimlerden olduğu ifade edildi.

Saldırıda Muhammed bin Nayif hafif yaralanırken, ilerleyen dönemlerde, aldığı yaralar ve psikolojik etkileri sebebiyle ağrı kesicilere bağımlı hale geldi. Veliaht Prens 2000'li yıllarda ülkede cihat yanlılarına karşı savaşı yönlendiren siyasilerden biriydi ve işkencelerden sorumlu tutuluyordu.

2010 yılında ABD tarafından terör listesine alındı, başına konulan ödül 2014'te 5 milyon dolara, zaman içerisinde 10 milyon dolara kadar yükseldi.

Birçok defa öldürüldüğü iddia edilse de bu iddialar doğrulanmadı.

AYEK liderliğine yükselişi

Yemen'de savaşın ivmelendiği süreçte AYEK'i askeri açıdan yöneten ve yönlendiren isim oldu. Bu dönemde örgüt yüksek profilli saldırılara imza attı.

2013 yılında AYEK'in Sana'daki Yemen Savunma Bakanlığı'na düzenlediği bir saldırıda, örgüte mensup bir savaşçının hastane içerisine girip bazı sağlık çalışanlarının ölümüne sebep olması sonrası Kasım er Rimi yayınladığı video açıklamasıyla gündeme geldi.

Rimi, saldırıyı düzenleyen gruba hastaneye girmemelerinin söylendiğini ancak bir savaşçının emirlere aykırı olarak bunu yaptığını ifade etti. Kasım er Rimi, olay sebebiyle özür dileyerek hayatını kaybedenlerin yakınlarına kan parası ödemeyi teklif etti.

2015 yılının Ocak ayında Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo dergisini hedef alan saldırı da AYEK tarafından üstlenildi.

Kasım er Rimi, Yemen'de savaşın şiddetlendiği bir dönemde, grubun lideri Nasır el Vuhayşi'nin ABD saldırısında öldürülmesi sonucu, 16 Haziran 2015 tarihinde grubun liderliğine geldi.

Bu yılların ardından Yemen'in batısında İran destekli Husiler ve Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri arasında çatışmalar şiddetlendi. AYEK ülkenin doğu ve güneyinde hakimiyet alanını bir dönem artırırken, zaman içerisinde şehir merkezlerinden çekilme stratejisi izledi.

Rimi'ye yönelik ABD hava saldırıları ve baskınlar da artış gösterirken, AYEK lideri bu saldırılardan sağ çıkmayı başardı.

Ölümü

27 Ocak 2020 tarihinde ABD'nin Yemen'in Marib ilinde bir hava saldırısında Er Rimi'yi vurduğu öne sürüldü.

31 Ocak'ta ismini vermek istemeyen ABD'li yetkililer saldırıyı doğrularken, AYEK liderinin ölmüş olabileceğini belirtti.

6 Şubat'ta Beyaz Saray, Rimi'nin öldürüldüğünü ilan etti.

AYEK, Şubat ayı sonunda yaptığı açıklamayla, lideri Kasım er Rimi'nin ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.

AYEK tarafından sosyal medya aracılığıyla yayınlanan 16 dakika uzunluğundaki ses kaydında, Kasım er Rimi'nin ABD tarafından insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda öldürüldüğü ifade edildi.

Ses kaydında AYEK'in yeni lideri olarak Halid el Batarfi açıklandı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum