Katar'daki Afganistan barış görüşmelerinde ne konuşuldu?

Katar'daki Afganistan barış görüşmelerinde ne konuşuldu?

Afganistan'da tarafların ilk kez masaya oturduğu görüşmeler bu sabah Katar'da başladı.

Afganistan'da tarafların ilk kez masaya oturduğu görüşmeler bu sabah Katar'da başladı.

Barış sürecinin en önemli aşamaları arasında olan Afganlar arası görüşmelerin başlangıcı, Taliban Siyasi Ofis Şefi Molla Abdulgani Birader Ahund ve Kabil hükümetinin ikinci adamı Abdullah Abdullah'ın konuşmalarıyla yapıldı.

Görüşmelere doğrudan ve telekonferans yoluyla birçok ülke katıldı. Açılış konuşmalarında Türkiye, Katar, ABD, Almanya, Norveç, Özbekistan, Çin, Endonezya, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Japonya gibi birçok ülkenin yetkilileri katılımcılara hitap etti.

İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ise görüşmelere katılmadı.

Türkiye

Türkiye adına açıklamaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı. Çavuşoğlu, görüşmelerin bir ayağının Türkiye'de yapılmasına açık olduklarını belirterek, Afganistan'da barışa dair görüşmelere destek olduklarının altını çizdi.

ABD

ABD'yi törende Dışişleri Bakanı Mike Pompeo temsil etti. Pompeo, barış sürecine dair olumlu ifadeler kullanırken, ABD'nin demokratik bir devlet olduğunu ancak dünyanın geri kalanına bir rejim dayatmadığını öne sürdü.

Taliban

Taliban Siyasi Ofis Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, görüşmelerde Afganistan'da İslami bir yönetimin tesis edilmesinin ve geri kalan 7-8 bin mahkumun serbest bırakılmasının temel meseleler olduğunu ifade etti.

Taliban'ın Afganlar arası müzakere heyetinin lideri Mevlevi Abdulhakim Hakkani ise, görüşmelerde ateşkesin de bir gündem maddesi olacağını dile getirdi.

Hareketin Siyasi Ofis Şefi Molla Abdulgani Birader Ahund, törenin başlangıç konuşmalarından birini yaptı. Molla Birader, ABD ile imzalanan Doha Anlaşması'na bağlı olduklarını, İslami bir sistem ve müreffeh bir Afganistan için çalıştıklarını belirtti.

Görüşmeler devam ediyor

Görüşmelerde karşılıklı uzlaşı kapsamında Afganistan'ın geleceğine dair önemli konuların ele alınacak.

12 Eylül günü ilk turu düzenlenen görüşmelerde iletişim heyetleri oluşturulurken, ilerleyen günlerde sürecin hız kazanması bekleniyor.

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasında, görüşmelerin 10 Mart tarihinde başlaması öngörülüyordu.

Görüşmelerin odak noktasında ise ülkede kalıcı bir barışın tesis edilmesi ve yeni bir yönetimin kurulması yer alacak.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.