Kenya yönetimi yüz binlerce Somalili sığınmacıyı sınır dışı etme hazırlığında

Kenya yönetimi yüz binlerce Somalili sığınmacıyı sınır dışı etme hazırlığında

Kenya yönetimi Somali'deki savaş nedeniyle bu ülkeye göç etmek zorunda kalan 430 bin Somalili sığınmacının tümünü sınır dışı etmeyi hedefliyor.

Somali'deki çatışma ortamından kaçarak Kenya'ya sığınan yaklaşık 430 bin Somalili sığınmacı bulunuyor. Bu sığınmacıların yaklaşık yarısı ülkedeki en büyük mülteci kampı olan Dadaab'da bulunuyor.

Kenya devletine bağlı medya organlarının Somalili sığınmacılar aleyhine yayınlarını artırması ve sertleştirmesi ise dikkat çekiyor.

Kenya'daki kamplarda oldukça zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren Somalililerin şimdi de yerlerinden sürülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Yaşam mücadelesi veren sığınmacılar Kenya yönetimi için birer 'tehdit unsuru'

Kenya yönetimi Somalili sığınmacıların "ülke için tehdit oluşturduğunu" iddia ederken Somalili sığınmacılar kendi hallerinde kamplarında yaşam mücadelesi verdiklerini, kimseye zararları olmadığını, kamplarından dahi çıkamadıklarını belirtiyorlar.

Yaklaşık 430 bin Somalili sığınmacının ülkelerine dönebilmesinin hiçbir şekilde mümkün olmadığından ise Kenya yönetimi de dahil bölgedeki herkes hemfikir.

Somali'de Eş Şebab'a karşı verilen savaştaki koalisyonun bir parçası olan Kenya, Somalili sığınmacılar konusundan bağımsız olarak, aslen Somalili olan kendi vatandaşlarına dahi uyguladığı etnik baskıyla biliniyor.

Afrika'nın paylaşımında, tarihi Somali'nin güney kısımları kendisine verilen Kenya'da sığınmacılardan ayrı olarak ülke nüfusunun yüzde 8-10'unun Somali kökenli Müslüman etnik gruplardan oluşuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.