Kenya'da gerilim yüksek: Muhalif aday Odinga seçim sonuçlarına itiraz edecek

Kenya'da gerilim yüksek: Muhalif aday Odinga seçim sonuçlarına itiraz edecek

Kenya'da seçim komisyonu içerisinde yaşanan ihtilafın ardından muhalif aday Raila Odinga, sonuçları kabul etmediğini ve temyiz mahkemesine başvuracağını söyledi.

Kenya'da devlet başkanı için yapılan seçimlerde muhalif aday olan Raila Odinga, seçim komisyonu tarafından açıklanan sonuçları kabul etmediğini açıkladı.

Devlet Başkanı Yardımcısı William Ruto'nun başkanlığını ilan etmesinin bir gün sonrasında Odinga, Kenya'nın başkenti Nairobi'de destekçilerine seslendi.

Kenya yasalarına göre seçim komisyonu başkanının kazananı açıklama sorumluluğuna sahip olduğunu savunan Ruto başkanlığını ilan ederek "Yasal düzlemde dört komisyon üyesi, sonucun geçerlilğine bir tehdit oluşturamaz." demişti.

Seçim sonuçlarının komisyon içerisinde ortak bir karar ile açıklanması gerektiğini vurgulayan Odinga ise Ruto'ya karşılık olarak "(Seçim sonuçlarında) gördüklerimiz gülünçtü. Komisyon başkanı Kenya anayasasını hiçe saymıştır." dedi.

Öte yandan 77 yaşındaki Raila Odinga ayrıca seçim sonuçlarını yargıya taşıyacağını açıklayarak temyiz mahkemesine konu ile ilgili itiraz yapacağını duyurdu.

Ne olmuştu?

Başkanlık yarışı için oyları sayan seçim komisyonu kendi arasında ayrılığa düşmüştü.

Seçim komisyonunda yer alan 4 üye, son aşamanın şeffaf olmaması sebebiyle seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıklamıştı.

Bu seçim üyelerinin muhalif aday Odinga'nın müttefiki Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta tarafından komisyona atanması dikkat çekiyordu.

Bazı komisyon üyelerinin seçim sonuçlarını reddetmesinin ardından Odinga destekçileri, sonuçların açıklandığı salona girerek kargaşaya yol açmıştı.

Devlet Başkanı olarak seçilen Ruto ise saatler sonra açıklama yaparak seçim sonuçlarını kabul etmeyen komisyon üyelerinin duyurusunu 'küçük bir şov' olarak nitelemişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.