Kenya'nın yeni devlet başkanı belli oldu

Kenya'nın yeni devlet başkanı belli oldu

Kenya'da 9 Ağustos'ta başlayan başkanlık seçimlerini kazanan Devlet Başkan Yardımcısı William Ruto oldu.

Kenya Seçim Komisyonu, başkanlık yarışında Ruto'nun oyların yüzde 50.49'unu, muhalif aday Raila Odinga'nın ise yüzde 48,85'ini elde ettiğini duyurdu.

Böylece Kenya'nın 5'inci Devlet Başkanı William Ruto oldu.

Seçim sonuçlarının duyurulmasının ardından halka seslenen 55 yaşındaki Ruto, destekçilerine teşekkürlerini ileterek, Kenya'nın geleceği için çalışacağını taahhüt etti.

Ülkede mevcut ayrılıkların ve anlaşmazlıkların yerine ekonomik krizi aşma sözü veren Ruto, "Geriye bakmak gibi bir lüksümüz yok, bu aşamada herkesin birlik olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Seçim sonuçlarına itirazlar

Öte yandan başkanlık yarışı için oyları sayan seçim komisyonu kendi arasında ayrılığa düştü.

Seçim komisyonunda yer alan 4 üye, son aşamanın şeffaf olmaması sebebiyle seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıkladı.

Bu seçim üyelerinin muhalif aday Odinga'nın müttefiki Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta tarafından komisyona atanması dikkat çekici nitelikte.

Bazı komisyon üyelerinin seçim sonuçlarını reddetmesinin ardından Odinga destekçileri, sonuçların açıklandığı salona girerek kargaşaya yol açtı.

Devlet Başkanı olarak seçilen Ruto ise saatler sonra açıklama yaparak seçim sonuçlarını kabul etmeyen komisyon üyelerinin duyurusunu küçük bir şov olarak niteledi.

Kenya yasalarına göre seçim komisyonu başkanının kazananı açıklama sorumluluğuna sahip olduğunu savunan Ruto başkanlığını ilan ederek "Yasal düzlemde dört komisyon üyesi, sonucun geçerlilğine bir tehdit oluşturamaz." dedi.

William Ruto kimdir?

21 Aralık 1966 tarihinde dünyaya gelen William Ruto çocukluğunu Kenya'nın Sambut köyünde çobanlık yaparak geçirdi.

Ruto'nun seçim kampanyasında fakir bir aileden buralara kadar geldiğini ifade ettiği biliniyor. Ancak şu anki mal varlığına kıyasla Ruto'nun üzerinde durduğu mütevazi yaşamı arasında tezatlar görüldüğü aktarılıyor.

Ruto, 1990'lı yıllarda Nairobi Üniversitesi'ni terk ederek siyasete atıldı. 1997'de milletvekili olarak seçilen Ruto, Kenya siyasetindeki varlığını korudu.

2013 yılından bu yana Devlet Başkan Yardımcısı olan Ruto, mal varlığıyla gündemde yerini tutarken "halkın adamı" olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.