Ruto: Kenya ordusu Somali'de kalmaya devam edebilir

Ruto: Kenya ordusu Somali'de kalmaya devam edebilir

Kenya'nın yeni Devlet Başkanı William Ruto, Somali'deki çatışma ortamını ve ülkesinin buradaki süreçte rol oynamaya devam edip etmeyeceğini değerlendirdi.

France 24 televizyon kanalına konuşan Ruto, Kenya ordusunun durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olmak adına Somali'deki varlığını sürdürebileceğini ima etti.

Somali'de uzun yıllardır süregelen istikrarsızlığın Kenya için de olumsuz bir yanı olduğuna dikkati çeken Ruto, bölgedeki düzeni yeniden sağlamak için ordusunun Somali'de yer almaya devam edeceğini vurguladı.

Ruto, Somali'deki istikrarsızlığın "cihat yanlısı gruplara bir fırsat oluşturduğunu" öne sürdüğü açıklamasında, bu durumun kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan Ruto, Kenya ordusunun Somali'deki misyonunu tamamlar tamamlamaz bu ülkeden çekileceğini belirtti.

Somali'de son on yıldır varlık gösteren Kenya'nın Afrika Birliği Geçiş Misyonu (ATMIS) çatısı altında 3 bin 500 askeri bulunuyor.

Yerel kaynaklar, Kenya'ya ait savaş uçaklarının Somali'nin güneyindeki Aşağı Cuba bölgesinde yer alan Badhaadhe ilçesindeki 4 köyü bombaladığını açıkladı.

Kenya güçlerinin hava saldırılarında insani kayıp yaşanmazken arazide otlayan hayvanların telef olduğu ifade edildi.

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab, Kenya'nın yeni yönetimine karşı bir uyarı yayınlamıştı. Eş Şebab uzun süredir Kenya dahil olmak üzere Somali'de asker bulunduran Afrika ülkelerini bu karardan vazgeçmeleri konusunda uyarıyor.

Kenya'daki başkanlık seçimlerinde William Ruto ipi göğüslemiş ve ülkenin yeni devlet başkanı olarak seçilmişti.

Eş Şebab tarafından yayınlanan "Kenya Yol Ayrımında" başlıklı açıklamada, Kenya'da yeni bir başkan seçilmesiyle beraber, "Kenya'nın dış politika kararlarını ve bu kararların etkilerini yeniden gözden geçirme fırsatına sahip olduğu ve bunların başında da Somali'nin gayrı meşru bir şekilde işgal edilmesinin yer aldığı" ifade edilmişti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.