Keşmir'de El Kaide bağlantılı grubun yeni liderinden 'birlik çağrısı'

Keşmir'de El Kaide bağlantılı grubun yeni liderinden 'birlik çağrısı'

Keşmir'de El Kaide bağlantılı Ensar Gazvet el Hind grubunun yeni lideri açıklamalarda bulundu.

Keşmir'de El Kaide bağlantılı Ensar Gazvet el Hind (EGH) grubunun yeni lideri açıklamalarda bulundu.

Grubun eski lideri Zakir Musa'nın Hint güçlerince 23 Mayıs tarihinde öldürülmesinin ardından EGH'nin başına geçen Abdulhamid Lelhari açıklamasında bağımsız hareket etme çağrısı yaptı.

"Bunyan el Mersus" başlığıyla yayınlanan açıklamada, Harun Abbas ismiyle de bilinen Lelhari dikkat çeken ifadeler kullandı.

"Komplolardan korunmalıyız"

Lelhari, bölgedeki grupların önünde iki büyük sınav olduğunu, bunlardan ilkinin "cihatlarını güçlendirmek" ikincisinin ise "cihatlarını komplolardan korumak" olduğunu öne sürdü.

IŞİD ile çatışma

EGH lideri bölgedeki gruplar arasında bir süre önce çıkan çatışmalara da değindi.

Lelhari, geçtiğimiz ayın sonunda Keşmir'in Bicbehara isimli bölgesinde Pakistan destekli Hizbul Mücahidin, Leşkeri Tayyibe isimli grup ve Keşmir'deki IŞİD yapılanması arasında yaşanan çatışmaya da açıklamasında yer verdi.

Haziran ayının sonunda bölgedeki silahlı gruplar arasında ilk defa bir çatışma yaşanmış, IŞİD'in Keşmir yapılanması mensubu olduğu ifade edilen bir kişi ölürken bir Leşkeri Tayyibe mensubu da yaralanmıştı. Söz konusu olayın yaşanma şekli bölgedeki gruplar arasında tepki toplamıştı.

Lelhari "talihsiz bir olay" olarak nitelediği çatışmanın "kalplerini üzüntüyle doldurduğunu" dile getirdi. EGH lideri "Herhangi bir grup kan döküp güç kullanarak sahada üstünlük sağlayacağını düşünüyorsa bu cihatlarının ölümü demektir" şeklinde konuştu.

Abdulhamid Lelhari, "bir kişi Haricilerin yolunda yürürse şeriatın onlara karşı savaşma hükmü ancak kendileri savaş başlattığı zamandır" ifadesini kullandı.

Pakistan'ın bölgedeki rolü

Lelhari, grubun önceki lideri Zakir Musa gibi Pakistan'a yönelik sert ifadeler kullandı.

Pakistan'ın belirli koşullarla bölgedeki gruplara silah yardımı yapmayı teklif ettiğini, bunun da bölgeyi köleliğe sürüklediğini söyledi.

"Cihat bitmeyen bir ibadettir. Her ibadet gibi cihatta da niyetimizin, amelimizin ve kıblemizin doğruluğunu kontrol etmemiz gerekir" ifadesini kullanana EGH lideri Lelhari, Pakistan'ın bölgedeki egemenliğine karşı durulması gerektiğini ifade etti.

Lelhari'ye göre bölgedeki gruplar "Öncelikle şeriatı hakim kılmak için savaşmalı, askeri operasyonların kararlarını kendileri bağımsız olarak almalı ve gruplarla dış ülkelerin değil Keşmir'in bütünsel maslahatını öncelemeli."

Bağımsız şura çağrısı

Abdulhamid Lelhari, Keşmir'deki tüm grupların bağımsız olarak bir şura oluşturması, bölgedeki savaşa dair stratejilere bu şuranın karar vermesi gerektiğini belirtti.

Lelhari, böylesi bir şuranın oluşturulmasının "Keşmir cihadına" yeni bir ruh vereceğini ve bölgenin çıkarına olacağını savundu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.