Kırım'da "Rusya'ya karşı silahlı mücadele" posterleri gerilime yol açtı

Kırım'da "Rusya'ya karşı silahlı mücadele" posterleri gerilime yol açtı

Kırım'da belirli noktalara asılan afiş ve posterler, bölgede Rus medyasının dahliyle gerilime sebebiyet verdi.

Kırım'da belirli noktalara asılan afiş ve posterler, bölgede Rus medyasının dahliyle gerilime sebebiyet verdi.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre, Rus gazeteci, Moskova Kent Konseyi üyesi Andrey Medvedev, Telegram hesabında Kırım’da çekildiği iddia edilen afişleri paylaştı.

Afişte, Türk bayrağı ile çağrışım yapan kırmızı fonda hilal resmi üzerinde Kalaşnikof tüfeği ile yumruk şekli yer alırken, bir de Rusça “Ramil yaptı, sen de yaparsın!” yazısı bulunuyor.

Yazıda yer alan “Ramil” ismi ile 2019 yılındaki bir olaya atıf yapılıyor. Söz konusu olayda Rusya’nın Zabaykalye bölgesinde konuşlu teknik onarım üssünde görevli olan Ramil Şamsutdinov, ateşli silah eğitimleri sırasında silah arkadaşlarına ateş açarak 8 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Rus siteleri söz konusu paylaşımı “Pantürkistler Kırım’da Rusları öldürmeye çağırıyor” başlığı ile servis ederken, Rus Ridus internet gazetesine, söz konusu afişlerle ilgili açıklamada bulunan Rusya Federasyon Konseyi’ndeki sözde Kırım Temsilcisi Sergey Tsekov, Kırım Tatarlarını hedef gösterdi.

Kırım Tatarlarını örnek gösterdi

Kırım’daki Rus destekçisi Tsekov, “Kırım Tatarları arasında Ukrayna yanlısı ve Türkiye yanlısı görüşe sahip olanlar var. Kırım Tatarlarının çoğunda olduğunu söyleyemem ama gençler arasında, kırsal kesimde yaşayanlar arasında benzer görüşler var ve bunları sergilemeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Afişi hazırlayanlara resmi Ankara’nın desteklediğini düşünmediğini söyleyen Tsekov, Kırım Tatar gençleri ile Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının “çalıştığını” ileri sürdü. Bunun yanı sıra söz konusu afişlerin, Kırım’daki Ukrayna yanlısı güçlerin provokasyonu olabileceğini iddia etti.

Rusya Federasyonu ordusunda Rus etnik kökenli asker ve subayların; Tatar, Başkurt ya da başka etnik kökendeki ve özellikle Müslüman askerlere karşı ırkçı ve aşağılayıcı tutumlarının bilindiğini ve pek çok kez insan hakları raporlarına konu olmuş bir olay olduğunu belirten Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Rus medyasının bu olayı kullanarak Türkiye ve Türk düşmanlığını körüklemek istediğini savundu:

"Geçtiğimiz yıllarda da bu baskılara hatta Rus kökenli asker ve subayların, işkence ve eziyetlerine dayanamayarak benzer filleri işleyen ya da intihar eden Türk ve Müslüman kökenli pek çok genç askerle ilgili vaka meydana gelmiştir ve bu vakaların altında yatan gerçek Rus propaganda mekanizması tarafından kamuoyundan ısrarlı bir şekilde gizlenmiştir. Bu ırkçı yaklaşım, işkence ve eziyetlerin Rus ordusunda bir adı dahi vardır. Ruslar yaptıkları bu eziyet ve işkenceye “Dedovşçina” adını vermekte ve bunu kendi aralarında eğlence haline getirmiştir."

Kırım Tatarlarına soğukkanlı olma çağrısı

Kırım’daki Kırım Tatarlarını provokasyona karşı dikkatli olmaya çağıran Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri, Rus medyasının Türkiye ve Türk düşmanlığını körüklemeye çalıştığını vurguladı.

"Bize göre, bu olayın altında yatan sebep budur ve Rus Propagandası bunu Kırım Tatarlarına karşı yeni bir propaganda malzemesi olarak kullanmak istemektedir. Daha da ötesi, Rus medyası Rusya’da hakim olan Türkiye ve Türk düşmanlığını körüklemek amacını taşımaktadır. Kırım’da yaşayan halkımızı bu provokasyona itibar etmemeye ve soğukkanlı olmaya davet ediyoruz."

Afişteki şekilleri yorumlayan gazeteci Aydın Taş, bunun Ruslar tarafından hazırlandığını ileri sürerek, yakın zamanda Kırım’da yeni bahanelerle Kırım Tatarlarına yönelik yeni baskıların artırılacağının habercisi olabileceğini söyledi. Afişteki simgelerin çelişkili olduğunu ifade eden Taş, şöyle konuştu:

“Afişte kullanılan şekil bize bunun işgalcilerin bir provokasyonun veya Kırım Tatarlarına yönelik yeni baskıların alt yapısının hazırladığı şifresini veriyor. Türkiye’de veya diğer Türk Cumhuriyetlerinde ordudan başka silahlı örgüt yoktur ve Kırım Tatarları mücadelelerini barışçıl yollarla sürdürmektedir, silahlı bir mücadeleye girmediler. Bunu bir kere başta belirteyim. Afişteki imgelere baktığımızda kırmızı zemin üzerindeki hilal dikkat çekiyor. Tarak tamga yok, gökmavisi zemin yok, yani burada açıkça bir Türkiye göndermesini görüyoruz. Yine şekilde yumruk gibi elde sımsıkı tutularak havaya kaldırılmış Kalaşnikof adıyla bilinen Sovyet yapımı bir Rus silahı bulunuyor. Bu da başkaldırıyı simgeliyor, ancak bu unsurları sol veya komünist/sosyalist örgütler kullanır. Milliyetçiler, vatanseverler bunları kullanmayı düşünmezler. Bazı Arap örgütlerde belki görebilirsiniz, fakat onlar da temelde sol görüşlüdür. Bu afişteki amblem bir çelişki yumağıdır. Rus ideolojisiyle hazırlanmıştır.”

Ortaya atılan afişlerin Kırım Tatarlarına yönelik yeni baskılar için altyapı hazırladığı endişesini akıllara getiriyor. 2014 yılından günümüze Rusya, Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve sindirme politikasını sürdürüyor. Birçok Kırım Tatarı halen düzmece suçlamalardan dolayı cezaevlerinde alıkonuluyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.