Koronavirüs: Afganistan'da sağlık krizi yaşanıyor

Koronavirüs: Afganistan'da sağlık krizi yaşanıyor

Afganistan'da koronavirüs, oldukça zayıf durumda olan sağlık sistemini derinden etkilemiş durumda.

Amerikan Kongresi'nde açıklanan bir raporda, İran'a komşu olan Afganistan'da koronavirüs sebebiyle büyük bir sağlık krizi yaşandığı, yetersiz beslenme, iç savaş ve tıbbi yetersizlikler gibi unsurların bu durumu daha da vahim hale getirdiği belirtildi.

Ülkede şimdiye kadar resmi rakamlara göre 2 bin 167 Covid-19 vakası ve salgın kaynaklı 64 can kaybı yaşandığı açıklanmış, ancak sağlık yetkilileri gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu kaydetmişti.

Afganistan'ın Yeniden Yapılanması Özel Müfettişliği (SIGAR) sorumlusu John Sopko, ABD Kongresi'nde ülkede yapılan çalışmalarla ilgili Amerikalı yetkililere bilgi vererek, ülkede yaşanan sağlık krizinin Taliban ile Washington yönetimi arasındaki barış anlaşmasını tehlikeye soktuğunu dile getirdi.

Sopko, söz konusu raporda Covid-19'un Afganistan'ı büyük ölçüde vurduğunu belirterek, "Afganistan'da binlerce koronavirüs vakası var. Ülkedeki zayıf sağlık sistemi, denetimsiz sınır geçişleri, ülke içerisinde yapılan çok sayıdaki düzensiz yer değiştirme, İran ile olan sınır komşuluğu ve ticaret, ülkede yaşanan iç savaş gibi unsurlar salgının boyutunu daha vahim bir noktaya getiriyor. Gelecek aylarda Afganistan çok büyük bir sağlık ve insani krizle karşı karşıya kalacak." açıklamasında bulundu.

Sopko zaten yoksul olan ülkede artan gıda fiyatlarının durumunun daha da kötüleştirdiğinin altını çizerek, kapalı olan bazı sınır kapıları sebebiyle ticari ve insani yardım çalışmalarının da sekteye uğradığını bildirdi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.