Koronavirüs aşıları için 'kalp kası iltihabı' uyarısı

Koronavirüs aşıları için 'kalp kası iltihabı' uyarısı

Koronavirüse karşı geliştirilen Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın aşıları, hafif kalp kası iltihabına neden oluyor.

Koronavirüse karşı geliştirilen Pfizer/BioNTech ve Moderna'nın aşıları, hafif kalp kası iltihabına neden oluyor. Yan etkiler arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve düzensiz kalp atışı da var.

Ancak Avrupa ve İngiltere sağlık kurumlarına göre aşıların faydaları risklerden daha ağır basıyor.

Hem Pfizer/BioNTech hem de Moderna COVID aşıları, sınırlı sayıda vakada, genellikle ikinci dozdan sonra 40 yaşın altındaki erkeklerde miyokardit ve perikardit (kalp kası iltihabı) vakalarıyla ilişkilendirildi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve Birleşik Krallık İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), özellikle ikinci aşıdan sonra komplikasyonu genç erkeklerin görme olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor.

Derhal tıbbi yardım alınmalı

MHRA, Pfizer aşısının dozlarının ardından 102 iltihaplanma raporu ve Moderna aşısının uygulanmasının ardından yedi vaka aldığını açıkladı.

Aşılanan ve yan etkileri hisseden herkesin "derhal tıbbi yardım" alması gerektiğini söyleyen MHRA, semptomları bildiren kişilerin normal tedavi ve dinlenme ile iyileşme eğiliminde olduğunu kaydetti.

EMA ve MHRA, sağlık profesyonellerinin ve halkın, iki aşı olan kişilerde kalp iltihabı semptomlarına dikkat etmesini tavsiye etti.

İngiltere'de yaklaşık 18 milyon birinci ve 11 milyon ikinci doz Pfizer aşısı verilirken, yaklaşık 880 bin Moderna ilk dozu yapıldı.

EMA, toplam 177 milyon Pfizer dozu verildikten sonra 283 enflamasyon ve 20 milyon Moderna dozundan sonra 38 enflamasyon vakasının olduğunu rapor etti.

Avrupa'daki beş vakadan biri hayatını kaybetti

Avrupa'daki beş vakadan biri hayatını kaybederken; EMA, bunların hepsinin yaşlı insanlarda veya başka rahatsızlıkları olanlarda olduğunu söylüyor.

Vakalar en yaygın olarak 40 yaşın altındaki erkeklerde ve ikinci dozun 10 günü içinde bulundu. Bunların çoğu, dinlenmenin yanı sıra miyokardit ve perikardit için normal tedavilerle hızla iyileşti.

EMA, ayrıca miyokardit ve perikarditi aşıların yan etkileri olarak listelemek için güncellemeler yapıyor.

AstraZeneca veya Johnson & Johnson aşıları ile kalp iltihabı arasında nedensel bir bağlantı ise bulunamadı.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.