Koronavirüs nedeniyle ihracat ve ithalatta azalma

Koronavirüs nedeniyle ihracat ve ithalatta azalma

Koronavirüs etkisinin kuvvetli bir şekilde hissedildiği nisan ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 41 gerileyerek 9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Nisan ayına ilişkin verilere göre dış ticaret açığı Nisan'da bir önceki yıl aynı döneme göre %13,4 artışla 3,4 milyar dolar oldu.

Koronavirüs etkisiyle ihracat Nisan'da %41.6 gerileyerek 8,44 milyar dolar olurken, ithalat Nisan'da %32.2 düşüşle 11.84 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Genel ticaret sistemine göre göre Nisan'da İngiltere'ye ihracat %57,7, Almanya %35,9, Fransa %66, İspanya %59, İtalya %51 düşüş gösterdi. İran'da düşüş %70 Irak'ta ise %35 oldu.

Nisan ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı %69,4; Ocak-Nisan döneminde ise % 75,4 olarak gerçekleşti.

"Koronavirüs ihracatta düşüşün ana nedeni"

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada dış ticaret rakamlarında yaşanan düşüşte koronavirüs etkisine vurgu yapıldı.

Bakanlığın açıklamasında "Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Kovid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Nisan ayında çok daha sert ve keskin görülmeye başlanması, ihracatımızı negatif yönde etkilemeye devam etmiştir. Nitekim salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayı ihracatımızda görülen düşüşün de ana nedeni olmuştur" denildi.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.