Koronavirüs semptomlarına iki yeni belirti eklendi

Koronavirüs semptomlarına iki yeni belirti eklendi

İngiltere Sağlık Bakanlığı, koronavirüs semptomlarına iki yeni belirti daha ekledi.

İngiltere Sağlık Bakanı Yardımcısı Profesör Jonathan Van-Tam tarafından yapılan açıklamada, "En temelinde bir süredir Covid-19 belirtileri olarak öksürük ve yüksek ateşi görüyorduk. Fakat yapılan incelemeler sonucunda tat alma ve koku alma kabiliyetinin yok olmasını da belirtiler arasına almaya karar verdik" ifadeleri kullanıldı.

Van-Tam, tat ve koku alma özelliğinin yitirilmesinin nörolojik bir durum olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada yeni tip koronavirüsün (Covid-19) diğer belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, ishal gibi sorunlar olduğu belirtilirken, bunların temel Covid-19 belirtileri olarak tanınmadığı vurgulandı.

Geçtiğimiz ay da ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), Covid-19 hastalığının belirtilerine altı yeni semptom daha eklemişti.

CDC, daha önce yalnızca üç semptomu Covid-19'un belirtisi olarak değerlendiriyordu. Bunlar ateş, öksürük ve nefes darlığı olarak bildirilmişti. Ancak son dönemde artan hasta sayısı ile hastalığın belirtileri açısından yeni bulgular elde edilmeye başladı. Bunun üzerine tavsiyelerini güncelleyen merkez, semptom listesine altı yeni belirti ekledi.

Covid-19'a yakalananların, bu belirtilerin bir ya da birkaçını virüsün bulaşmasından sonraki iki ile 14 gün arasındaki bir sürede göstermesi bekleniyor.

İşte Covid-19'un göstergesi olabilecek semptomlar:

  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Öksürük
  • Nefes darlığı ya da nefes alma güçlüğü
  • Üşüme
  • Üşümeyle birlikte tekrar eden titreme
  • Kas ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Tat alma kaybı
  • Koku alma kaybı

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, "ateş, kuru öksürük ve yorgunluk" Covid-19 hastalarında en sık görülen semptomlar.

Semptomlar neden önemli?

Yukarıda listelenen semptomların haricinde hastalığa yakalanan ya da yakalandığından şüphelenen kişiler tarafından farklı belirtiler de rapor edilebiliyor. Bu belirtiler arasında genellikle halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı ve ishal sayılıyor.

Ancak test alanları ya da evde test kitine onay veren kurumlar genellikle hastaların test talebini kabul etmeden önce resmi listede belirlenen semptomları gösterip göstermediğini sorguluyor. Bazı ülkeler yalnızca kuru öksürük ve yüksek ateşi belirti olarak kabul derken, bazı ülkeler daha esnek davranabiliyor.

Hastalık esnasında bu belirtiler çok şiddetli yaşanabileceği gibi hafif de seyredebiliyor. Bazı kişilerin hiç belirti vermeden de hastalığı atlattıkları görülebiliyor. Ancak uzmanlar hafif şekilde seyreden belirtilerin ağır sonuçları olabileceği konusunda da uyarıyor.

ABD Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, açıkladığı yeni belirtilere ek olarak, acil durum sinyali diye tanımlanan nefes almada güçlük, göğüste sürekli ağrı ve baskı, kafa karışıklığı ya da yerinden kalkamama, dudakların veya yüzün morlaşması gibi belirtilerin de hemen tıbbi müdahale gerektirdiğine dikkat çekiyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.