Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon yükseldi

Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon yükseldi

Kosova ile Sırbistan arasında tansiyon yükselirken, atılan adımlarla gerilim bir ay daha ertelenmiş oldu.

Kosova hükümetinin Sırp azınlığa Kosova kimlik kartı ve plakası zorunluluğu getirmesi sonrası ülkenin kuzeyinde tansiyon yükseldi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti kararın ardından açıklama yaparak Sırbistan'a giren Kosova vatandaşlarından da aynı talepte bulunulduğunu söyledi.

Hükümetin söz konusu kararı üzerine Kosova'da yaşayan Sırp azınlık kuzeydeki sınır geçişlerini kapattı. Kosova hükümeti güçleri daha sonra önlem olarak Sırbistan sınırındaki Jarinje ve Brnjak sınırlarını kapattığını açıkladı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti "yasa dışı Sırp grupların sınır hattında Kosova polisine ateş açtığını" ve "sınır hattındaki gerilimden Sırbistan'ın Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Ofisi Başkanı Petar Petkoviç'in sorumlu olduğunu" söyledi.

Bölgede gerilimin artmasının ardından Kosova’daki NATO Misyonu KFOR "Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazırız." açıklamasında bulundu.

Gerginliklerin kesintiye uğramaması sebebiyle Avrupa Birliği ve ABD Büyükelçileri devreye girerek Kosova hükümetiyle görüştü. Görüşmelerden hükümet kararının bir ay ertelenmesi ve planın 1 Eylül'de uygulamaya konması kararı çıktı.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.