Kosova'dan Sırp azınlıkla gerilimi azaltmak için yeni plan

Kosova'dan Sırp azınlıkla gerilimi azaltmak için yeni plan

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin kuzeyinde Kosovalı Sırpların yaşadığı bölgede gerginliğin dindirilmesini öngören yeni planını açıkladı.

Kosova Başbakanı, ülkenin kuzeyinde Sırp azınlığın yaşadığı bölgede gerginliklerin sona ermesi için yeni yerel seçimler düzenlenmesi ve bölgede görev yapan özel polis gücünün sayısının azaltılması gibi maddeleri içeren bir plan açıkladı.

Ancak Kosova'nın Arnavut İçişleri Bakanı tarafından geçen ay Sırplar'ın gösterileri sırasında NATO barış güçlerine saldırıların organizatörü olarak tanımlanan bir Sırp'ın aynı gün tutuklanması, istikrarsızlığın sürdüğü bölgede yeniden tepkiye neden oldu.

200 kadar Sırp, Kuzey Mitroviça'da tutuklamayı protesto etmek için toplandı. Bu sırada Kosova'nın Arnavut polisi de çevik kuvvet giysileri içinde birkaç yüz metre mesafede müdahaleye hazır bekledi. NATO önderliğinde çok uluslu barış gücü KFOR’ dahil ABD askerleri de bölgedeydi.

Kosova İçişleri Bakanı Celal Sveçla, Facebook'tan yaptığı açıklamada Milun Milenkoviç'in tutuklandığı operasyon sırasında 3 Kosovalı Arnavut polisin hafif yaralandığını belirtti.

Geçen ay etnik Arnavut belediye başkanlarının yerel seçimlerin ardından göreve başlaması sonrası çıkan çatışmalarda 30 barış gücü askeri ve 52 Sırp yaralanmıştı. Sırplar'ın bölgedeki yerel seçimi boykot etmesi nedeniyle katılım yalnızca yüzde 3,5'te kalmıştı.

ABD ve Avrupa Birliği (AB), Kosova Başbakanı Albin Kurti'den belediye başkanlarını ve özel polisi çekmesini ve bölgede özerk Sırp vilayetlerinden oluşacak bir birliğin kurulması kararının verildiği 2013 anlaşmasına uymasını istemişti.

Kurti, "Saldırgan (Sırp) gruplar Kosova topraklarından çekildi ve (bu nedenle) üç belediye binasındaki Kosova polis birliklerinin varlığı azaltılacak" açıklamasını yaptı.

Erken seçim ilanı

Kurti, ABD, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin aralarında olduğu Beşli Grup'un büyükelçileriyle görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyerek "Kosova Cumhuriyeti hükümeti tüm aktörlerle koordinasyon içinde çalışacak ve kuzeydeki dört belediyede erken seçim ilan edecek" dedi.

Bu planı AB ve ABD temsilcilerine sunduğunu belirten Kurti, Sırp ve Kosovalı yetkililer arasında Belçika'da toplantı yapılması çağrısında bulundu.

Kurti, Sırplar'ın çoğunlukta olduğu bölgede daha fazla özerklik sağlayacak bir Sırp birliğinin kurulması konusundaysa açıklama yapmadı.

Sırp Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç Kosova'ya geçen hafta Sırplar'a daha fazla özerklik sağlama çağrısı yapmıştı.

Sırp hükümetinin Kosova'daki ofisinin başkanı Petar Petkoviç, Milenkoviç'i tutuklayarak Kurti'nin "yalnızca çatışmayla ilgilendiğini" gösterdiğini söyledi.

Kosova, yüzde 90 etnik Arnavut çoğunluğun baskıcı Sırp yönetimine karşı ayaklanmasından yaklaşık on yıl sonra, 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş ve uluslararası toplumca da tanınmıştı. NATO bombardımanı Sırp güvenlik güçlerini Kosova'dan çıkartsa da Sırbistan, Kosova'yı güney eyaleti olarak görmeye devam ediyor.

Kaynak: VOA Türkçe

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.