Kripto para piyasasının değeri bir günde 13 milyar dolar arttı

Kripto para piyasasının değeri bir günde 13 milyar dolar arttı

Bitcoin’in şubattan bu yana ilk kez 10 bin doların üzerini görmesiyle kripto para piyasasının değeri bir günde 13 milyar dolar yükseldi.

Dünyanın en yaygın kullanımdaki kripto parası Bitcoin’in şubattan bu yana ilk kez 10 bin doların üzerini görmesiyle kripto para piyasasının değeri bir günde 13 milyar dolar yükseldi ve 268 milyar dolara çıktı. 

Martta yoğun satışla karşı karşıya kalan Bitcoin’in değeri 3 bin 867 dolara kadar gerilemişti. O zamandan bugüne kadar ise yüzde 150 yükseldi.

Merkezi bir otorite tarafından üretilmeyen Bitcoin’in değer artışındaki en önemli faktörlerden biri ise piyasanın beklediği “yarılanma”. 

Yarılanma nedir?

2008 Küresel Krizi sonrası ortaya çıkan Bitcoin’in üretimi son derece güçlü işlemciye sahip bilgisayarlar yoluyla yapılıyor. 

Birer birer değil, bloklar halinde üretilen Bitcoin için böyle bir mekanizmaya sahip kişiler, üretim ya da Bitcoin madenciliği için karmaşık algoritmaları çözmek zorundalar. 

Bitcoin ilk ortaya çıktığında her 10 dakikada bir, bir blokta üretilen Bitcoin sayısı 50’ydi. Bu sayının yarıya düşürülmesi anlamına gelen ve her dört senede bir gerçekleşen “yarılanma”nın ilk 2012’deydi. Bir kerede üretilebilen Bitcoin sayısı 50’den 25’e düşürüldü.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ikinci Bitcoin yarılanmasının gerçekleştiği 2016’da ise bu sayı 25’ten 12,5’a düştü. 12 Mayıs’ta gerçekleşmesi planlanan üçüncü yarılanma ile bu sayı 12,5’tan 6,25’e düşecek.

Yarılanma’nın (halving) en önemli amacı Bitcoin’e en önce güvenen ilk yatırımcıları ödüllendirmek. 

Örneğin 2009’da madenciliğe başlayan birinin bir bloktan kazandığı 50’ydi. Madenciliğe dört sene sonra başlayanın ise ödülü 25 Bitcoin oldu. 

Fiyatı son derece volatil olan Bitcoin, 1000 doların altında başladığı 2017’de tarihinin en yüksek seviyesini görerek 19 bin 700 dolara ulaşmıştı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.