2020'de gerçekleşmesi beklenen teknolojik yenilikler neler?

2020'de gerçekleşmesi beklenen teknolojik yenilikler neler?

Yeni yıla girmemize günler kala teknoloji endüstrisinin sadece temenni olarak kalan fakat bir türlü gerçeğe dönüşmeyen 2020 tahminleri neler?

Yeni yıla girmemize günler kala teknoloji endüstrisinin sadece temenni olarak kalan fakat bir türlü gerçeğe dönüşmeyen 2020 tahminleri neler?

1. Bilgisayar çipleri neredeyse hiç enerji tüketmeyecek

Intel’in kurucu ortaklarından ünlü kimyacı Gordon Moore daha ucuz ve gelişmiş bilgisayarların gelişimi hakkındaki öngörüsüyle ünlüydü. Intel’e göre 2020 yılına kadar neredeyse sıfır enerji tüketen ubikuitöz biçimli bilgisayarlar olacaktı. Fakat yeni yıla günler kala, cep telefonları bile hala şarj edilmeden bir günden fazla dayanmıyor.

2. 6 yaşın üzerindeki 10 kişiden dokuzu bir cep telefonuna sahip olacak

2014 yılında Ericsson Mobility, dünya üzerindeki 6 yaş üstü insanların yüzde 90'ının 2020 yılına kadar bir cep telefonuna sahip olacağını tahmin etti. 2019’da ise bu tahmine hiç de yakın olmadığımız görüldü.

Dünya Bankası tarafından derlenen verilere göre, mobil aboneliklerin sayısı dünya nüfusunu aştı. Fakat istatistikler birden fazla cihaz kullanan kişilerin olduğunu gösteriyor. Öte yandan cep telefonu ve sosyal medyanın aşırı kullanımının çocuklar üzerinde kötü etki yarattığına dair araştırmalar da ailelerin çocuklarına 13 yaşından önce cep tel telefonu almamasına neden oluyor.

3. Google'ın bulut gelirleri 2020'de reklam gelirlerini geçecek

Alphabet değişimiyle birlikte büyük ve yeni hedefler koyan Google, 2015'te Google'ın bulut gelirinin 2020 yılına kadar reklamcılığın yerini alacağını öngürmüştü. Hatta ana hedeflerinin Google'ın bir "bulut" şirketi olması olduğunu belirten yönetim, piyasadaki mevcut rekabetten de çekinmediklerini belirtmişti. Fakat 2019’un son günlerinde Google’ın bulut gelirlerinin yüzde 85 oranındaki reklamlarla kıyaslandığında sadece yüzde 15’lik bir dilimde kaldığı görülüyor.

4. Jet.com ne kar ne zarar edecek

Jet.com başlangıçta bir unicorn düzenlemesiydi. Marc Lore, önceki şirketi Diapers.com’u yarım milyar dolara Amazon'a sattıktan sonra çevrimiçi perakende başlattı. Jet, Lore'un eski işverenine, Prime'ı önemli ölçüde düşüren bir aboneliğe sahip ürünler üzerinde daha ucuz fiyatlar sunarak meydan okuyacaktı.

Lore, Bloomberg TV'de 2015'te yaptığı açıklamada Jet’in 2020 yılına kadar ne kar ne de zarar edeceğini söylemişti. Bu görüşmeden bir yıl sonra ise perakende devi Walmart, Jet.com'u 3 milyar dolar nakit karşılığında satın aldı. Vox haber sitesine göre Walmart, Lore liderliğindeki ABD e-ticaret bölümü için bu yıl 1 milyar dolardan fazla kayıp yansıttı.

5. Hyperloop yolculuğu gerçek olacak

Bloomberg teknoloji endüstrisinin 2020 tahminleri için derlediği haberinde, 2013 yılında Tesla'nın kurucusu ve sahibi Elon Musk'ın geleceğin ulaşım aracı olarak tasvir ettiği Hyperloop hayalinin kısa bir gelecekte gerçek olacağını düşündüğünü de yazdı. Buna göre, birkaç teknoloji girişimcisi Musk'un çağrısına kulak verdi ve bu tür sistemler üzerinde çalışmaya başladı.

2015 yılında, önde gelen girişimlerden biri, saatte 1126 km hızla gidebilen bir Hyperloop’un 2020 yılına kadar insan taşımacılığına hazır olacağını duyurdu.

Daha sonra Hyperloop Teknolojisi CEO'su Rob Lloyd 2016’da bir açıklama yaparak, bu teknolojinin kanıtlanmadığı ve gerçek olmaktan ziyade bilim kurguya daha yakın olduğu yönündeki eleştirilere yanıt Verdi. Lloyd o zaman “Bu gerçek ve şu anda gerçekleşiyor. Şirketimizin bunu nasıl gerçekleştirdiğinin tanıtımını yapacağız” şeklinde konuşmuştu.

6. Huawei ‘süper telefon’ yapacak

Çinli ağ ekipmanı ve akıllı telefon üreticisi Huawei’in Strateji Başkanı Shao Yang, 2015 yılındaki açıklamasında, 2020 yılına kadar bir “süper telefon” yapacaklarını söylemiş; "Evrim ve adaptasyon yoluyla, super telefon daha akıllı olacak, algılarımızı geliştirecek ve hatta dönüştürerek, insanların her zamankinden daha ileri gitmesini sağlayacak.” demişti.

Bu sözlerin ne anlama geldiği halen net değil. Çünkü henüz gerçekleşmedi. Bu arada şirket, Donald Trump‘ın ABD’nin telekomünikasyon şirketlerinin Huawei ile çalışmasını yasaklamasının ardından kendisini büyük bir kargaşanın ortasında buldu. Şimdilik süper telefon hedefinden de uzaklaşmış görünüyorlar.

7. Toyota sürücüsüz araç yapacak

Otomobil ve teknoloji şirketleri, bu on yılda bilgisayarların otomobilleri insanlardan daha güvenilir bir şekilde kullanabileceğine inanıyor.

O şirketlerden biri Toyota da 2015 yılında bu amaç için kolları sıvadı.

AP

Şirket, 2020 yılına kadar Toyota'nın bir alt kuruluşu olan Lexus adı altında ve tamamen kendi kendine sürebilen araçlar yapacaklarını duyurdu. Fakat 2018 yılında, sürücüsüz Uber aracının karşıdan karşıya geçen bir yayaya çarpması, çalışmalarn aksamasına yol açtı.

8. Bir Bitcoin 1 milyon dolar değerinde olacak

Toplam piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) son aylarda sert düşüşler yaşayarak , yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratsa da, ünlü ADB’li bilgisayar programcısı ve MCAfee’nin kurucusu John MCAfee bitcoin için yaptığı tahminleri yineledi.

Daha önce birçok kez bitcoin’in bir milyon doları göreceğini söyleyen McAfee, son açıklamasında da eğer bu tahmin gerçekleşmezse, aile mücevherlerini kameralar karşısında yiyeceğini söyledi.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.