Fransa'nın ardından Almanya da sanal paraya savaş açtı

Fransa'nın ardından Almanya da sanal paraya savaş açtı

Alman hükümeti özel şirketlerin devletlere ait para birimlerine paralel olarak oluşturdukları ve gelecekte oluşturacakları kripto paralara karşı savaş açtı.

Almanya kapsamlı bir blok zinciri stratejisi uygulama kararı alarak özel şirketlerin devletlere ait para birimlerine paralel olarak oluşturdukları ve gelecekte oluşturacakları kripto paralara karşı savaş açtı. Bu adımın arkasında özelikle Facebook tarafından açıklanan 'libra' kripto para birimi girişimi bulunuyor.

Daha öncekilerden farklı olarak büyük şirketlerin gerçek sermayelerine dayanan ve uluslararası organizasyonlarca denetim altında tutulması planlanan Libra'nın dolar ve euro gibi para birimlerine karşı ciddi bir tehdit oluşturduğu ve devletler tarafından kontrolünün son derece zor olacağı düşünülüyor. Bitcoin ve diğer kripto paraların zayıf tarafı olan istikrarsızlığı ve volatiliteyi önleme amacıyla oluşturulan Libra'nın bir süre sonra gerçek para birimlerine rakip olması ve güvenlik riskleri doğurması söz konusu.

Blok zinciri teknolojisinin dijital gelecek için gerekli ve yararlı olduğunu düşünen Alman hükümeti yetkilileri, yeni teknolojilerin neden olabileceği risklere karşı ise şimdiden tedbirler alınması gerektiğini savunuyorlar.

Devletlerin hükümranlığı tehlikede mi?

Alman Finans Bakanı Olaf Scholz yaptığı açıklamada "Ülkemizi teknolojik ilerlemeler alanında lider konumda görmek istiyoruz ve blok zincir de geleceğin kaçınılmaz teknolojilerinden biri ancak aynı zamanda tüketicileri ve devletimizin hükümranlık alanlarını da korumamız gerekiyor" dedi.

Almanya'nın bu alanda uluslararası seviyede işbirliği geliştirmek istediği belirtilirken Alman Merkez Bankası ile de kripto para konusunda atılabilecek adımlara ilişkin yeni çalışmalar başlatıldığı kaydedildi.

Blok zincirli elektronik devlet tahvilleri planı

Buna göre Almanya bu yıl verilecek bir yasa teklifi ile blok zinciri ile işleyen yeni elektronik devlet tahvilleri çıkarmayı planlıyor.

Libra ve benzeri girişimler konusunda Fransa'dan da Berlin'e destek geldi ve Fransız hükümeti de özel şirket destekli kripto paralara Fransa'da ve Avrupa'da müsaade edilmeyeceğini duyurdu.

Sanal Euro oluşturulabilir

Bununla birlikte kıtada devletlerin desteklediği ortak bir kripto para oluşturulması fikrine sıcak bakılıyor. Bu olduğu takdirde Avrupa'da Libra ve benzeri sanal paraların kullanımının tamamen anlamsız hale getirilmesi hedefleniyor.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.