Küresel silah ticareti raporu yayınlandı: Türkiye'nin silah ihracatı yüzde 170 artırdı

Küresel silah ticareti raporu yayınlandı: Türkiye'nin silah ihracatı yüzde 170 artırdı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün (SIPRI) yayınladığı uluslararası silah ticareti trendi raporuna göre Türkiye, savunma sanayi ihracatını yüzde 170 artırdı.

Türkiye, savunma sanayi ihracatını 2014-2018 döneminde 2009-2013 dönemine göre yüzde 170 arttırdı. Küresel silah ticaretindeki payı da yüzde 0,4'ten yüzde 1'e yükseldi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) uluslararası silah ticareti trendi raporunu yayınladı.

Buna göre küresel silah ticareti 2014-18 döneminde önceki dört yıla göre yüzde 7,8, 2004-2008 dönemine göreyse yüzde 23 yükseldi. Bu dönemde en büyük silah ihracatçıları sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya, Fransa, Almanya ve Çin oldu.

ABD açık ara birinci, en büyük müşterisi Suudi Arabistan

ABD küresel silah ticaretinin yüzde 36'sını tek başına gerçekleştirirken, Rusya'nın payı yüzde 21 oldu. Bu ülkelerin bir önceki dönemde payları ise sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 27 idi.

Bu dönemde ABD'nin tüm ihracatının yüzde 22'sini alan Suudi Arabistan en büyük müşteri olurken onu yüzde 7,7 ile Avustralya ve yüzde 6,7 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti.

Rusya'nın en büyük müşterileri ise Hindistan (%27), Çin (%14) ve Cezayir (%14) oldu.

Türkiye'nin en büyük müşterisi Birleşik Arap Emirlikleri

Bu süreçte ihracatını en fazla arttıran ülkelerden biri olan Türkiye'nin en önemli müşterisi yüzde 30'luk payla Birleşik Arap Emirlikleri olurken onu yüzde 23 ile Türkmenistan ve yüzde 10 ile Suudi Arabistan takip etti.

Türkiye'nin savunma sanayi ithalatı ise bu dönemde yüzde 21 gerilerken küresel ticaretteki payı da yüzde 3,2'den yüzde 2,3'e geriledi. Bu dönemde en fazla ithalat sırasıyla ABD, İtalya ve İspanya'dan yapıldı.

AB'nin silah ihracatı en çok Orta Doğu'da arttı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin savunma ihracatı küresel ticaretin yüzde 27'sini oluşturdu. Beş Batı Avrupa ülkesi Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın küresel ticaretteki payı ise yüzde 23 oldu. 5 ülkenin dördü en çok Orta Doğu'da satışını arttırdı. Bu dönemde Fransa'nın ihracatı yüzde 261 yükselirken Almanya, İtalya ve İngiltere'nin ihracatları ise sırasıyla yüzde 125, 75 ve 30 oranında arttı.

İthalatta küresel lider Suudi Arabistan

Dünya genelinde en yüksek ihracatı gerçekleştiren ülke Suudi Arabistan oldu. Körfez ülkesi tek başında tüm dünyada satılan silahların yüzde 12'sini aldı. Onu yüzde 9,5 payla Hindistan yüzde 5,1 ile Mısır takip etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.