Kuzey İttifakı 2.0: Afganistan'ın kuzeyinde Taliban karşıtı yeni koalisyon

Kuzey İttifakı 2.0: Afganistan'ın kuzeyinde Taliban karşıtı yeni koalisyon

Afganistan'ın kuzeyinde Kabil hükümeti bağlantılı tarafların liderlerinin, Taliban'a karşı yeni bir koalisyona gidebileceği belirtiliyor.

Afganistan'ın kuzeyinde Kabil hükümeti bağlantılı tarafların liderlerinin, Taliban'a karşı yeni bir koasliyona gidebileceği belirtiliyor.

Söz konusu koalisyon girişimleri akıllara, 1990'lı yıllarda Taliban'a karşı kurulan ve birçok bölge ülkesince desteklenen Kuzey İttifakı'nı getirdi.

Atta Muhammed Nur, Dostum ve Muhakkik

Koalisyon ihtimaline dair açıklama, Afganistan'ın kuzeyindeki önemli hükümet yanlısı liderlerden olan Atta Muhammed Nur'dan geldi.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Nur, Afganistan'ın kuzeyindeki güvenlik durumuna karşı, Abdurreşid Dostum ve Muhammed Muhakkik ile çalışabileceklerini söyledi.

Dostum ile bir sorunu olmadığını söyleyen Nur, onunla ve Muhakkik ile birlikte ülkeyi savunmak için birlikte çalışmak istediğini vurguladı. Taliban'a karşı beraber hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

1980'li yıllardaki Sovyet-Afgan savaşında Cemiyet-i İslami içerisinde önemli bir lider olan Nur, bu yıllardan itibaren Dostum ile inişli çıkışlı bir ilişki içerisine girdi. İki isme bağlı yapılar zaman zaman çatıştı.

Nur-Dostum-Muhakkik koalisyonunun, İran'ın Şii Hazara milis gücü olan Fatımiyyun Tugayları tarafından da desteklenebileceği tahmin ediliyor.

Koalisyona, Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud ve benzeri diğer liderlerin de katılabileceği düşünülüyor.

Kuzey İttifakı kimdir?

Daha çok "Kuzey İttifakı" ismiyle bilinen "Afganistan'ın Kurtuluşu için Birleşik İslami Cephe" adlı oluşum, Taliban'ın ilerleme kaydederek ülkenin çoğunu kontrol altına aldığı 1996 yılı sonlarında kuruldu. Başkent Kabil'in 1996 yılının Eylül ayında Taliban tarafından ele geçirilmesi sonrası, kendi içlerinde de çatışan birçok grup bir araya gelerek Taliban'a karşı savaşma kararı aldı.

Kuzey İttifakı'nda Burhaneddin Rabbani, Abdul Ali Mezari, Ahmed Şah Mesud, Abdurreşid Dostum, Muhammed Muhakkik, Kerim Halili, Atta Muhammed Nur gibi birçok isim rol oynadı.

Yapı ABD, Hindistan, İran, Rusya, Tacikistan, Türkiye, Özbekistan, Türkmenistan, Avrupa ülkeleri gibi birçok tarafça desteklenmişti. Taliban'ın büyük ölçüde mağlup ettiği Kuzey İttifakı, 2001 yılında ABD'nin Afganistan işgalinde kara gücü olarak görev yapmıştı.

Kuzey İttifakı'nın kalesi niteliğindeki iller ülkenin kuzeyindeki Badgis, Faryab, Cevzcan, Saripul, Belh, Samangan, Kunduz, Baglan, Tahar, Pervan, Kapisa, Pençşir, Nuristan ve Badahşan illeriydi.

Bu illerden Badgis, Faryab, Cevzcan, Saripul, Kunduz ve Nuristan bugün tamamen Taliban kontrolünde. Pençşir ve Pervan haricinde diğer iller de büyük ölçüde Taliban tarafından kontrol ediliyor. Bu doğrultuda, Taliban'a karşı "Kuzey İttifakı 2.0" girişiminin sonuç verip vermeyeceğine şüpheyle yaklaşılıyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.