'Kuzey Kore ikinci füze tesisini yeniden inşa etti' iddiası

'Kuzey Kore ikinci füze tesisini yeniden inşa etti' iddiası

Çekilen uydu görüntülerine göre, Kuzey Kore'nin nükleer savaş başlığı taşıyabilecek füzeler inşa etmek için kullanılan ikinci bir bölgede faaliyetlerine yeniden başladığı iddiası ortaya atıldı.

ABD Ulusal Radyosu, ticari bir uydu şirketi tarafından 22 Şubat’ta çekilen fotoğrafların, Kuzey Kore’deki Sanum-dong bölgesinden olduğunu öne sürdü. Sanum-dong tesisinde, daha önce balistik kıtalar ötesi füze üretimi yapılıyordu. Tesis, ayrıca uzaya fırlatılacak füze türlerinin de geliştirilmesi için de kullanabilir.

Radyonun haberine göre uzmanlar, daha fazla bilgi elde edebilmek için tesislerin içini görüntüleyemediklerini söyledi. Ne tür faaliyetler gösterildiğini net bir şekilde tespit etmenin mümkün olmadığı belirtildi.

Geçtiğimiz hafta basında, Kuzey Kore’nin uydu ve nükleer başlık taşıyabilen füzelerin geliştirilebildiği Shoae tesisini yeniden inşa etmeye başladığı haberleri yer almıştı. Analistler, bu aşamada Pyongyang'ın bir roket denemek yerine bir uydu fırlatmaya hazırlanıyor olabileceğini söyledi.

ABD hükümeti tarafından yapılan açıklamada, bu adım, Kuzey Kore’nin daha önce bulunduğu taahhütlerle çelişen bir eylem olduğu ifade edildi.

Trump: Bu gerçekleşirse hayal kırıklığına uğrayacağım

Trump, Kuzey Kore’nin bu hamlesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Bu gerçekleşirse çok hayal kırıklığına uğrayacağım. Göreceğiz. Konu hakkında konuşmak için çok erken. Bu bir ön rapor. Ancak bu doğruysa Kuzey Kore lideri Kim konusunda çok büyük hayal kırıklığına uğrayacağım. Yine de bunun olacağını sanmıyorum. Çok kötü bir sorunumuz var ve çözmemiz gerekiyor” demişti.

ABD’deki iki araştırma merkezi ve Güney Koreli Yonhap haber ajansı, geçtiğimiz hafta Trump ve Kim Jong-un arasında Hanoi’de yapılan ikinci zirvenin ardından Shoae uzun menzilli nükleer füze tesislerinin kısmi olarak yeniden onarıldığını belirtmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.