Libya'da çatışan taraflar Cenevre'de aynı masada

Libya'da çatışan taraflar Cenevre'de aynı masada

Libya'da geçtiğimiz ay ilan edilen ateşkesle birlikte taraflar arası başlayan görüşmeler Cenevre'de devam ediyor.

Libya'da geçtiğimiz ay ilan edilen ateşkesle birlikte taraflar arası başlayan görüşmeler Cenevre'de devam ediyor.

Libya'da Türkiye'nin de desteklediği ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve ülkenin doğusundaki Tobruk Temsilciler Meclisi geçtiğimiz hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından bugün de İsviçre'nin Cenevre şehrinde Birleşmiş Milletler'in aracılığıyla bir araya geldi.

Tobruk Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Halife Hafter'e bağlı askeri güçler ile Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri arasında devam eden çatışmalar, 2019 yılı Nisan ayında Hafter'e bağlı güçlerin başkent Trablus'u ele geçirme hamlesi sonrası daha da yoğnulaşmıştı.

Bu süreçten sonra Türkiye'nin etkin bir şekilde Libya'daki savaşa müdahil olması, sahadaki dengeleri UMH lehine olacak şekilde değiştirdi.

21 Ağustos'ta UMH ile Hafter'e bağlı güçler arasında bir ateşkes ilan edilmişti. Ateşkesin şartlarına göre, Sirte ce Cufra bölgeleri 'silahsızlandırılacak' aylardır askıda olan petrol üretimi yeniden başlayacak, 2021'de seçimler yapılacak ve yabancı güçler ile paralı askerler Libya topraklarını terk edecekti.

Kahire'de yapılan görüşmede seçim süreci masaya yatırılırken, Cenevre'de gerçekleşecek görüşmelerde askeri konuların ağırlıklı olarak ele alınması bekleniyor. 

Diğer yandan Hafter güçlerinin kontrolündeki bölgede bulunan Libya'nın en büyük petrol rafinerisinin yeniden üretime başlaması, ülkedeki ateşkes sürecinin kalıcı olabilmesi konusunda umutları artırdı.

Libya'da son durum:

22haziranlibyakontrol-001.jpg

Cenevre'deki gerçekleştirilecek görüşmelerde Sirte ve Cufra'daki son durum ve ateşkes anlaşmasının koşullarından olan bu bölgelerin silahsızlandırılması görüşülecek. Öte yandan ülkedeki yabancı güçler ile paralı askerlerin durumu da bu görüşmelerde ele alınacak.

Türkiye, Kasım 2019'da UMH ile imzaladığı askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması kapsamında bu ülkeye askeri eğitim ve danışmanlık sağlıyor. Türkiye ile birlikte Katar da Trablus merkezli UMH güçlerine yoğun destek sağlıyor.

Halife Hafter güçleri ise, ABD, Rusya, Fransa, Mısır, BAE, Ürdün tarafından destekleniyor. Bunların yanında Rus özel askeri şirketi olan Wagner'de aktif olarak Libya sahasında Halife Hafter saflarında savaşıyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.