Libya'da Kaddafi ve Hafter'in adaylığı protesto edildi

Libya'da Kaddafi ve Hafter'in adaylığı protesto edildi

Libya'nın başkenti Trablusgarp'ta halk "savaş suçlusu" olarak gördükleri Kaddafi ve Hafter'in cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmasını protesto etti.

Libya'nın başkenti Trablus'ta Halife Hafter ve Seyfulislam Kaddafi'nin ilk turu 24 Aralık 2021'de gerçekleştirilecek olan Libya cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması protesto edildi.

Protestocular Hafter ve Kaddafi'nin savaş suçlusu olduklarını, Libya halkını katlettiklerini dile getirdi. Savaş suçlusu olarak yargılanması gereken kişilerin cumhurbaşkanlığı adaylığının Libya halkınca kabul edilemez olduğunu belirtti.

Protestoda bir konuşmacı Libya halkına karşı suç işleyenlerin seçimden otomatik olarak diskalifiye edilmesini isterken bir diğer konuşmacı "Şehitlerimizin kanı boş yere dökülmedi" dedi.

Geçtiğimiz günlerde önce devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam Kaddafi, ardından savaş ağası Halife Hafter seçimlerde aday olduğunu ilan etmişti.

Libya'daki seçim kurulunun Seyfulislam Kaddafi'nin seçimlere katılmasını kabul etmesi beklenmiyor. Fakat Libya'da fiilen önemli bir taraf olması nedeniyle Halife Hafter'in adaylığını reddedemeyeceği tahmin ediliyor.

Libya'da 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesi esnasında yaşanan iç savaşta yaklaşık 25 bin, Hafter'in askeri güçleri ile Trablus'taki hükümet arasında 2014-2020 döneminde süren iç savaşta ise yaklaşık 15 bin kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Fiilen bölünen ülkede seçimlerde yenilecek olan tarafın savaşı yeniden başlatabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.