Libya'nın orta kesiminde geniş çaplı IŞİD saldırısı

Libya'nın orta kesiminde geniş çaplı IŞİD saldırısı

Libya'nın orta kesiminde güvenlik güçlerinin merkezine yönelik düzenlenen saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

28 Ekim gecesi Libya'nın orta kesiminde yer alan Cufra iline bağlı El Fukaha kasabasında yerel yönetim ve güvenlik güçlerinin merkezlerine yönelik geniş çaplı bir saldırı düzenlendi. 

Libyalı yerel kaynaklar tarafından IŞİD saldırısının başladığı anlarda yapılan ilk açıklamalara göre, örgütün hükümet güçleri ve idari yönetimlerin konuşlu bulunduğu bölgeye düzenlediği saldırıda en az 4 kişi öldü 10'dan fazla kişi de kaçırıldı.

El Fukaha konumu:

Yerel kaynakların aktardığı diğer ifadelere göre saldırıda ölenler arasında belediye başkanının oğlu da bulunuyor.

Bölge kaynakları IŞİD tarafından üstlenilen saldırının oldukça geniş ölçekli olduğunu ifade ediyor. Nitekim örgüte bağlı ana propaganda kanalı Amak Ajansı tarafından yayınlanan detay açıklamasında El Fukaha kasabasının birkaç saat IŞİD savaşçılarının kontrolünde kaldığı öne sürüldü.

Halife Hafter'e bağlı güçlerin kontrolünde olan bölgede düzenlenen IŞİD saldırısı aslında pek de sürpriz sayılmaz.

Örgütün, Libya'nın kuzeyindeki sahil kenti Sirte'den 2016 yılı Aralık ayında tamamen çıkarılmasından sonra yeniden bir yapılanma sürecinde olduğu biliniyordu. Özellikle Sirte'nin güneyindeki alanın IŞİD savaşçıları tarafından aktif olarak kullanıldığı dönemde, örgüt Hafter'e bağlı güçlere yönelik ufak çaplı saldırılar da gerçekleştirdi.

Ancak geçtiğimiz gün gerçekleşen El Fukaha saldırısı, IŞİD'in Sirte'den çıkarılmasından sonra gerçekleştirdiği en geniş çaplı saldırı olarak tanımlanabilir. 

Örgüte bağlı Amak Ajansı tarafından yapılan detaylı açıklamalarda, El Fukaha saldırısında, Hafter'e bağlı unsurlardan çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı birçoğunun da canı olarak esir alındığı ifade edildi.

Yine aynı açıklamada, IŞİD tarafından aranan birçok isme ait evlere baskınlar düzenlendiği, ev halkının dışarı çıkarılmasından sonra Hafter'e bağlı olduğu iddia edilen bu kişilerin evlerinin ateşe verildiği belirtildi. 

Yerel yönetim ve güvenlik güçlerine ait binaların büyük ölçüde talan edilmesi ve Hafter yönetimine bağlı olduğu belirtilen polis, asker ve yerel aşiret güçlerinin evlerinin yakılmasının ardından IŞİD'e bağlı çok sayıda unsur kasabayı terk etti. 

Bölgedeki bazı yerel aktivistlerin haricinde yerel medya El Fukaha saldırısıyla ilgili detaylı haber paylaşmamayı tercih etti. Hafter yönetimine bağlı kaynaklar saldırıyla ilgili olarak sadece, olayın soruşturulduğu bilgisini kaydediyor.

Ancak IŞİD'in uzun bir aradan sonra Libya'nın orta kesiminde bu şekilde bir saldırı düzenleyip birçok kişiyi kaçırması ülkede IŞİD'e yönelik güvenlik endişelerini tekrar gündeme getirdi. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.