Lübnan'daki gösterilerde Hizbullah'ın silahsızlandırılması gündemde

Lübnan'daki gösterilerde Hizbullah'ın silahsızlandırılması gündemde

Lübnanlı aktivistler yaşam koşullarını protesto için başkent Beyrut’ta toplanma çağrısı yaptı.

Lübnanlı aktivistler 17 Ekim halk hareketini canlandırma girişimi çerçevesinde kötüleşen yaşam koşullarını protesto etmek için, başkent Beyrut’un merkezindeki Şehitler Meydanı’nda toplanma çağrısı yaptı.

Gösteri çağrıları ile Hizbullah’ın silahsızlandırılması talebinin yeniden gündeme gelmesi protestoların kapsamını genişletiyor.

Eylemciler, Temsilciler Meclisi’ne ulaşmaya çalışırken, Beyrut’un merkezinde eylemciler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar patlak verdi. Bazı eylemciler, mağazaların camlarını kırıp, Le Gray Oteli girişini de ateşe verirken, daha sonra Temsilciler Meclisi yakınlarına çevik kuvvet polisi konuşlandı ve eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombası kullandı. Güvenlik güçleri de güvenliğini korumak amacıyla barışçıl vatandaşlardan protestoların gerçekleştiği alanlardan geri çekilmelerini istedi.

Öğleden sonra göstericilerin sayısı artmaya başlarken, eylemciler taş ve sopalar kullanmaya başladı. ‘Bireysel sorun’ ifadesi, çatışmadan sonra eylemcilerle mücadeleye katılmayı reddeden Hizbullah ve Emel hareketi yandaşlarının yorumlarını gölgede bıraktı.

Bir grup eylemci, Hizbullah’ın silahlanmasına karşı tezahüratlar yaparak, ‘ringe’ yaklaşmaya çalışırken, ordunun engelleriyle karşılaştı. Bunun üzerine eylemciler, güvenlik güçlerine taş fırlatarak yanıt verdi. Hizbullah ve Emel hareketlerinden herhangi bir güvenlik bozulması yaşanmaması uyarılarına rağmen, gençler sokaklara akın etti ve taş fırlatmaya başladı.

Eylemler, yaşamsal ihtiyaçların karşılanması çağrıları yaparken, sokaklardan hükümetin devrilmesine yönelik sesler de yükseldi. Hükümetin bir kota hükümeti olduğunu savunan eylemciler, kuruluşundan bu yana kötüleşen finansal çöküşü önleyecek herhangi bir plan uygulayamadığını vurguladı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.