"Lübnan'daki BM Barış Gücü Hizbullah tarafından işlevsiz hale getirildi"

"Lübnan'daki BM Barış Gücü Hizbullah tarafından işlevsiz hale getirildi"

"BM Genel Sekreterliğinin UNIFIL hakkında hazırladığı son raporlara bakıldığında, UNIFIL'in Hizbullah örgütünün faaliyet gösterdiği bölgelere erişimde zorluk çektiği görülüyor."

Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Lübnan Barış Gücü'nün (UNIFIL) görev süresi önümüzdeki Ağustos ayında doluyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da UNIFIL'in görev süresinin uzatılması bekleniyor. Ancak bu yıl UNIFIL'in Lübnan’daki konumu daha fazla tartışılır durumda.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Ağustos ayında görev süresini uzatmadan önce UNIFIL'in görevindeki gerekli değişiklikleri görüşmek üzere daha fazla toplantı yapması bekleniyor.

İsrail şikayetçi

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon, 4 Mayıs’ta BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, “UNIFIL, Hizbullah'ın güney Lübnan'daki hakimiyetini genişletmesine izin vermeye devam ederse, İsrail, UNIFIL’e duyulan ihtiyaç hakkındaki fikrini değiştirebilir. Hizbullah, bölgedeki terörist konumlarını güçlendirmeye devam ediyor ve UNIFIL’in bölgedeki çalışmalarını engelliyor.” ifadelerini kullandı.

Danon, Güvenlik Konseyi'ne, UNIFIL’in etkinliğini önemli ölçüde artırma ve Hizbullah’a karşı daha etkili bir pozisyona getirme konusunda çağrıda bulundu.

BM Genel Sekreterliğinin UNIFIL hakkında hazırladığı son raporlara bakıldığında, UNIFIL'in Hizbullah örgütünün faaliyet gösterdiği bölgelere erişimde zorluk çektiği görülüyor.

İsrail'in kuzey sınırlarının güvenliği üzerine çalışan Alma Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin kurucusu Sarit Zehavi, The Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada, Danon’un yaptığı açıklamanın zamanlamasına dikkati çekti.
Kendilerinin uzun zamanadır UNIFIL'in görevlerinin yeniden ele alınmasını gerektiğini dile getirdiklerini belirten Zehavi, konuyla alakalı şunları söyledi:

“İsrailli bir yetkilinin UNIFIL’in gerekli olup olmadığını tartıştığını ilk kez duyuyoruz. UNIFIL'in, Hizbullah’a karşı sorumluluğunu yerine getirmezse, görevleri yeniden ele alınmalıdır. Güney Lübnan’da yaklaşık 10.000 askeri olan Hizbullah’ın, son aylarda İsrail sınır çitinde üç farklı yerde delik açtığı tespit edildi. Hizbullah bunu yaparken UNIFIL neredeydi? UNIFIL, Hizbullah’ın askeri faaliyetlerini durdurmayı başaramıyor.”

Alma Merkezi, Şubat ayında yayınladığı bir raporda, UNIFIL’in Güney Lübnan’daki Baraaşit isimli yerleşim bölgesine girmek istediği ancak Hizbullah’ın bunu engellediğini duyurmuştu.

Lübnan'daki barış gücü

BMGK'nın 19 Mart 1978 tarihli 425 ve 426 sayılı kararlarına göre kurulan UNIFIL, Lübnan'daki İsrail güçlerinin çekilmesinin onaylanması, uluslararası barış, güvenlik ve Lübnan hükümetinin bölgedeki otoritesinin yeniden sağlanması amacıyla görevine başlamıştı.

BMGK'nın 11 Ağustos 2006 tarihli, 1701 sayılı kararına göre, UNIFIL'ın görev kapsamına "düşmanlıkların durdurulması, Lübnan'ın güneyindeki Lübnan silahlı kuvvetlerine eşlik ve destek olmak, sınırların güvenliğinin artırılmasında Lübnan güvenlik güçlerine yardımcı olmak" gibi maddeler de ilave edilmişti.

2006'daki İsrail-Lübnan savaşının ardından ülkedeki asker sayısı artırılan UNIFIL bünyesinde 1 Haziran 2017 itibarıyla 40 farklı ülkeden 10 bin 583 asker görev yapıyor.

Küresel ve bölgesel güçler, UNIFIL’in kurulduğu günden bu yana görevini yerine getirmediği ve etkisiz kaldığı yönünde eleştirilerde bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.