Macar muhalefeti Orban'a karşı çatı adayını belirledi

Macar muhalefeti Orban'a karşı çatı adayını belirledi

2010'dan bu yana seçim kaybetmeyen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a karşı 6 muhalefet partisi birleşti.

Macaristan'da 2010'dan bu yana tek başına iktidarda olan Fidesz Partisi ve bu partinin lideri olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı (1963-) yenmek üzere 6 muhalefet partisi birleşti.

Muhalefet partileri 2022'deki seçime tek adayla, ekonomist Peter Marki-Zay (1972-) ile gidecek.

Viktor Orban ve partisi Fidesz geçmiş üç seçimde de büyük başarı elde ederek 2010'da %52,7, 2014'te %44,9, 2018'de ise %49,3 oy almış ve tek başına iktidara gelmişti.

Fazla oy alan partiyi ekstra avantajlı kılan seçim sistemi nedeniyle muhalefet, gelecek seçimlere ittifak ederek ve tek adayla girmeye karar verdi.

Muhalefetin adayı Marki-Zay

Muhalefetin yaptığı ön elemelerde kazanan ekonomist Peter Marki-Zay oldu.

Muhalefetin bu planı Viktor Orban'ı önceki seçimlere göre zora sokmakla beraber 11 yıldır iktidarda bulunan Orban'ın Fidesz Partisi'nin halen seçim anketlerinde %45-52 aralığında oy aldığı görülüyor. Bu da Orban ve Fidesz için büyük bir başarı sayılıyor.

Orban'ın, döneminde Macaristan istikrarlı büyüdüğü, daha önceki siyasi kriz ve skandalların ortadan kalktığı, Macaristan'ın yerel değerlerine sahip çıkar imajı nedeniyle halk desteğini kaybetmediği belirtiliyor.

Buna karşın "muhafazakar" görülen LGBT karşıtı politikaları sebebiyle Orban, Avrupa'nın batısı tarafından hedefe oturtulmuş durumda.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.