Macron 'egemenlik desteği için' Irak'ta

Macron 'egemenlik desteği için' Irak'ta

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak'ın 'egemenliğini desteklemek için' Irak'a geldi.

Lübnan'da meydana gelen patlamanın ardından kısa süre içerisinde ikinci kez Beyrut'a giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler (BM) ile birlikte Irak'ın egemenliğini desteklemek için bu ülkeyi ziyaret edeceğini duyurmuştu.

Daha önce Bağdat hükümeti tarafından duyurulan ziyaret planı Paris tarafından güvenlik gerekçesiyle doğrulanmamıştı.

Macron'un ziyaret ile Tahran ve Washington yönetimleri arasında sıkışan Bağdat hükümetine destek vereceği ve iyi komşuluk ilişkilerine dikkat çekeceği öne sürüldü. Irak'ın kuzeyine gitmeyecek olan Macron'un, Kürt liderlerle Bağdat'ta bir araya geleceği belirtildi.

Irak'a temmuz ayında bir ziyaret gerçekleştiren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian de Irak'ın komşu ülkelerde yaşanan tansiyonun dışında kalması ve etkilenmemesi gerektiğini belirtmişti.

Türkiye Fransa ilişkileri

Öte yandan Fransa hükümeti ayrıca Türkiye'ye ait silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Irak'ın kuzey kesimine düzenlediği saldırıda Iraklı iki üst düzey ordu mensubunun ölmesi sonrası bir kınama yayınlamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimde savaş uçakları göndererek Atina'ya destek olmuştu.

Fransız Cumhurbaşkanı geçen hafta da "Türkler sadece eyleme dönüşen sözlere saygı duyar, Suriye'de bunu yaptım" demişti. Aynı konuşmada Macron, "Akdeniz egemenliği konusunda, edilen sözler ve eylemlerde tutarlı olmalıyım. Size Türklerin sadece buna saygı duyduğunu söyleyebilirim. Eğer eyleme dönüşmeyecek şeyler söylerseniz....Fransa'nın bu yaz yaptığı önemliydi. Bu bir kırmızı çizgi politikasıydı, Suriye'de bunu yaptım" dedi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.