Macron’dan Mali ordusuna 'sivil yönetime geçiş' çağrısı

Macron’dan Mali ordusuna 'sivil yönetime geçiş' çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı deviren orduya sivil yönetime geçiş çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptığı açıklamada, ordunun salı günü Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'yı devirmesi üzerine Mali'deki durum hakkında, "terör örgütleriyle mücadele ile demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmanın ayrılmaz bir bütün olduğunu" ifade etti.

Macron resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bundan vazgeçmek istikrarsızlığa neden olmak ve mücadelemizi zayıflatmaktır. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, iktidarın yeniden sivillere devredilmesi ve anayasal düzene geri dönme yolunun açılması için çağrıda bulunarak Mali Cumhurbaşkanı ve Başbakanının da serbest bırakılmasını talep etti.

Çarşamba günü Mali cumhurbaşkanını alıkoyarak istifaya zorlayan ordu, bir geçiş hükümeti kurma ve "makul bir süre" içinde genel seçimler yapma sözü verdi.

Macron dünkü açıklamasında, "Fransa ve Avrupa Birliği (AB) mali krize bir çözüm bulmak için Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği’nin (AFB) yanında yer alıyor. Barış, istikrar ve demokrasi önceliğimizdir” dedi.

Macron açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Mali'deki vatandaşlarımızın güvenliğine çok önem veriyoruz. Bu sabah Savunma Konseyi'nden bu konuda ne gerekiyorsa yapmasını istedim.”

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da daha önce yaptığı bir açıklamada, "Fransa'nın, Mali cumhurbaşkanının istifasını duyurmasını dikkate aldığını ve her zaman Mali halkının yanında olacağını" belirterek "Fransa'nın bu ülkenin talebini dikkate alarak iki şeye öncelik vereceğini bildirdi: Mali halkının çıkarları ve terörle mücadele.” ifadelerini kullandı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.