"Petrol zengini Irak’ta her çocuk 3 bin dolar borçla doğuyor"

"Petrol zengini Irak’ta her çocuk 3 bin dolar borçla doğuyor"

Yolsuzlukla birlikte iç ve dış borçların ekonomiyi işlemez hale getirdiği petrol zengini Irak’ta her çocuk 3 bin dolar borçlu olarak dünyaya geliyor.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Başkanı Ahmed Saffar, katıldığı bir televizyon programında, “Irak’ın borçlarını ve gayrisafi milli hasılayı hesapladığımızda ülkede her yeni doğan çocuğun 3 bin dolar borçlu olarak dünyaya geldiğini görüyoruz” dedi.

K24'ün haberine göre, ülkede art arda iktidara gelen hükümetlerin, Irak’ın üreten olmaktan çıkarıp tüketen bir ülkeye dönüştürdüğünü belirten Saffar, “Tek gelir kaynağı petrol. Ülkede şu an belirlenmiş bir ekonomi sistemi yok. Bu yüzden de gümrük kapılarında petrol harici gelir yüzde 5’i bile bulmuyor” ifadelerini kullandı.

Saffar, hükümetin bir reform projesi hazırlığında olduğunu ve belirlenecek hedeflere ulaşılması için bir komisyon kuracağını kaydetti.

Maliye Komisyonu Başkanı Saffar’a göre yolsuzluk öyle boyutlara ulaşmış ki hükümet bile kaç tane memura maaş ödendiğini bilmiyor. Çünkü birçok parti devlet kurumlarında kadrolaşmaya gitti.

Daha önce eski Merkez Bankası Başkanı Ali Allak, “Irak’ın dış borcu 23 milyar dolara ulaşmış durumda. 2003 öncesine ait olan ve askıya alınan 40.9 milyar dolar da ayrıca var. İç borç da 40 trilyon dinar (yaklaşık 37 milyar dolar) civarında” demişti.

haber-altliklari-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.