Macron'dan Trump'a çağrı: AB tutumunu netleştir

Macron'dan Trump'a çağrı: AB tutumunu netleştir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’a Avrupa Birliği'ne karşı duruşunu netleştirme çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik eleştirilerinin dozunu artıran ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarına ilişkin New Yorker dergisine verdiği mülakatta, “Özellikle Trump’ın Brexit sürecindeki duruşuna bakılacak olursa, zorlu bir Brexit’i desteklediği çok açık görülüyor. Kanaatime göre Trump, Avrupa’ya karşı duruşunu netleştirmeli” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin (RN), kurucusu olduğu Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketini (LREM) geride bırakmasına yönelik soruya Macron, aşırı sağın AP’de çoğunluğu elde edemediğine dikkat çekerek, “Bana kalırsa, her ne kadar aşırı sağcı partiler dış etkenlerden yararlanmış olsa da bu yeni boyut, seçimin olumlu sonuçlarından biri oldu” yanıtını verdi.

Bu bağlamda Trump’ın sözü geçen ‘dış etkenlerin’ bir parçası olup olmadığı sorusuna ise Fransa Cumhurbaşkanı, “Hayır” diye yanıt verdi. Macron ayrıca Avrupa’yı karıştırmakla suçladığı ABD Başkanı’nın eski danışmanı Steve Bannon’a ilişkin, “Trump’ı Bannon ile bağdaştırmıyorum” dedi.

Öte taraftan Macron, Marsilya’da Akdeniz’e kıyısı olan 5 Avrupa (Fransa, İtalya, İspanya, Malta ve Portekiz) ve 5 Mağrip ülkesini (Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Moritanya) kapsayan “5+5 diyaloğu”nun katılımıyla gerçekleştirilen ‘İki Kıyı Zirvesi’nin kapanış oturumunda, Japonya’da düzenlenecek G20 Zirvesi kapsamında Trump ile bir araya geleceğini duyurdu. Konuyla ilgili açıklamasında Macron, “G20 Zirvesi kapsamında üst düzey temaslarda bulunacağım. Nitekim bu çerçevede ABD Başkanı Donald Trump’la da bir araya geleceğim. Diplomatik danışmanım Emmanuel Bonne’i bir süre önce yaşanan nükleer krizin çözüme kavuşturulması için İran’a gönderdim” dedi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.