Trump ve Macron'dan ortak İran mesajı

Trump ve Macron'dan ortak İran mesajı

ABD Başkanı Donald Trump ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un görüşmesine İran’la yaşanan gerilim damgasını vurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump Normandiya Çıkarması'nın 75. yıl dönümü dolayısıyla Fransa’nın kuzeybatısında yapılan anma töreninin ardından, ikili görüşmelere geçmeden önce basına açıklamada bulundu.

Şarkul Evsat'ın haberine göre; Macron, Paris ve Washington’ın Tahran’ın nükleer silah edinmesini önleme konusunda aynı hedefi paylaştıklarını söyleyerek, bu amaçla yeni uluslararası müzakerelerin başlatılması gerektiğini dile getirdi. Trump ise İran’ın ABD tarafından uygulanan sert yaptırımların ardından bir devlet olarak başarısız olduğunu, ancak İran ile diyaloğa hazır olduğunu belirtti.

Tahran’ın Ortadoğu’daki terörizmin finansörü olduğunu öne süren Trump, "İran’ın füze faaliyetlerini ve bölgedeki nüfuzunu azaltmak istiyoruz" dedi.

Amerika'nın Sesi haberine göre; ABD Başkanı Trump İran için, “Beyaz Saray’a geldiğimde terörist bir devletti. Halen de öyle olmaya devam ediyor. Başarısız oluyorlar. Bunun olmasını istemem. Ama yaptırımlar çok etkili oluyor. Durumu çok hızlı bir şekilde düzeltebiliriz. İran hükümetinin konuşmak istemesini anlıyorum. Bu çok iyi. Konuşacağız ama bir şey kesin: Nükleer silah sahibi olamazlar ve sanıyorum bu konuda Fransa Cumhurbaşkanı benimle tümüyle aynı fikirde“ ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, “Evet biz de İran’ın nükleer silah sahibi olmasını istemiyoruz. Aynı hedefi paylaşıyoruz. Ancak 2025 yılına kadar elimizde bir enstrüman vardı“ diyerek Nükleer Anlaşma’ya atıfta bulundu.

Görüşmede İran konusunun yanı sıra terörle mücadele, Orta Doğu’daki son durum ve ABD ile AB arasındaki ticaret anlaşmaları ile gümrük duvarları tartışması da gündeme geldi.

Tokyo arabulucu olmak istiyor

Washington ile Tahran arasında arabulucu olmak istediğini açıklayan Japonya Başbakanı Shinzo Abe önümüzdeki günlerde Tahran’a gideceklerini açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Tahran’a gidecek. Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ise, 13 Haziran’da Türkiye’yi de kapsayan bir dizi temasta bulunacak.

İran'ın lideri Ayetullah Ali Hamaney Salı günü yaptığı açıklamada Tahran’ın ABD Başkanı Trump’ın müzakere teklifine kanmayacağını ve füze programından vazgeçmeyeceğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.