İran'dan Fransa ile ABD'nin müzakere çağrısına ret

İran'dan Fransa ile ABD'nin müzakere çağrısına ret

İran, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İran'ın nükleer ve askeri hedefleriyle ilgili uluslararası müzakere yapma talebini reddetti.

İran, Fransa’nın Tahran’ın nükleer programı ve bölgedeki askeri faaliyetleri konularında uluslararası müzakere çağrısını reddetti. Tahran yönetimi, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma dışında herhangi bir konunun müzakere edilmesine karşı çıktığını duyurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise yaptığı açıklamada, Paris ve Washington’un Tahran’ın nükleer silah edinmesini önlemek istediğini belirterek, yeni müzakerelerin balistik füze programı ve diğer meselelerin durdurulmasına odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Ancak İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz yıl çekildiği 2015 nükleer anlaşması dışında herhangi bir müzakere yapılmayacağı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, anlaşmanın kapsamı dışındaki konuları gündeme getirmenin, anlaşmanın tarafları arasındaki güveni sarstığını belirtti. Sözcü açıklamasında, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın Avrupalı taraflarının, anlaşmanın İran'ın çıkarlarını gözeten kısımlarını uygulamakta başarısız olduklarını söyledi.

Fransa ve diğer ülkeler, anlaşmayı sürdürmek istediklerini belirtirken, pek çok şirket ABD’nin İran’a uyguladığı mali baskı sebebi ile anlaşmaları iptal etti.

Öte yandan Trump yaptığı açıklamada, İran’ın kendisiyle görüşmek istediğini ve görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Sözcü ise, Trump’ın mesajlarını“tekrarlayan yorum ve temelsiz ifadeler” şeklinde tanımlayarak eleştirdi.

İran rejiminin 1 numaralı ismi olan “Devrim Rehberi” Ali Hamaney, ABD’nin müzakere çağrısını reddederken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran’a saygı göstermesi ve nükleer anlaşmaya dönmesi halinde müzakere yapabilecekleri sinyali verdi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.